Redactieblog

310 x bekeken 15 reacties

Helaas, de markt is de baas en niet de DDB

Toen vorig jaar de melkprijzen stegen claimden mensen van de Dutch Dairymen Board de oorzaak van de stijging.

Hun druk op de zuivelondernemingen zou zo groot geweest zijn dat die meer uit de markt haalden, zodat ze melkprijs konden verhogen.

We zijn amper een half jaar verder. De melkprijs daalt alweer. DDB kondigt weer acties aan. We lijken gewoon terug bij af. Gelukkig bij een nog steeds redelijke melkprijs.

Pijnlijk duidelijk wordt echter dat niet DDB of de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) invloed had op de stijging van de melkprijs. Het is en blijft gewoon de markt die de prijs bepaalt. Jammer, maar helaas.

Jammer ook voor de bestuurders van DDB en NMV. Hun geloofwaardigheid krijgt een geduchte knauw. Je kunt wel roepen dat je invloed hebt op de melkprijs, maar als blijkt dat dit niet juist is ga je feitelijk af als een gieter.

Dat overkomt de actieve bestuurders van DDB. Ze dreigen samen met Duitse boeren met een leveringsstop van melk. Diep in hun hart zullen ze weten dat dat er nooit van komt.

Dus moeten we het hebben van Friesland Campina. Dat is onze speler in de markt. Die moeten we zo sterk mogelijk maken. Doen we dat wel met de nieuwe coöperatie? Die is op oude leest gestoeld, terwijl er geld aan de reserves wordt onttrokken om de leden van Friesland Foods uit te betalen.

Voor dit alles verdient Peter ten Hoeve van de NMV een compliment. Het is net alsof hij aan tafel zat bij de vorming van Friesland Campina. Ze hebben in ieder geval vele van zijn wensen ingewilligd. Maar of dat goed is voor de boer? Ik denk het niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Beste vergaderboer. De markt bepaalt de prijs? Volgens mij en de statestieken is er wereldwijd nog steeds een gebrek aan zuivel. Hoezo de markt bepaalt de prijs? Waar een gebrek aan is, is toch onbetaalbaar? Aldi & co zijn de baas die bepalen de prijs, niet de markt of zuivelondernemingen. Aldi & co zijn goede zakenlui en zetten de cooperaties voor blok, hieruit blijkt dat onze cooperaties geen zakenlui zijn want die happen direkt toe. En jij maar denken dat friesland/campina dat wel kan? Wat als de supermarktbobo's zeggen voor die prijs en anders niet? Dan gaat FC akkoord want wie neemt anders die grote massa af! Beste is meerdere kleine (particuliere) fabrieken, want 1 machtsblok is nooit beter (Arla,Vion,etc).
  Eén ding is zeker en ik zit bij de bron, die duitse milchstreik van BDM komt heel dichtbij nu hopen dat DDB ook meedoet, want de macht is bij het begin (melkveehuoders) en eind (Aldi & co) en niet bij de slappe zakken (cooperaties).

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Helemaal eens met de vorige schrijver. Later we het bij de feiten houden en woorden als NSB niet gebruigen. Dat is beneden niveau.

 • no-profile-image

  Piet

  Haha! Wat een leuke reacties hier! Over een half jaar wordt de volgende weblog geschreven: - DDB en NMV dreigden met een leveringsstop, maar dit werd een flop. De organisaties stellen dus weinig voor. - Dan de reacties: - Ja maar, alle anderen waren zo slap. - Of deze: - Ik wilde wel, maar de rest... - en als klapper op de vuurpijl: - Ik kom uit Duitsland, en met al die NSB-ers daar is het ook gedoemd te mislukken... - Haha

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste vergaderboer, uiteraard mag iemand een eigen mening hebben, maar ik deel de uwe niet. Met de ouderwetse coöperatievorm is helemaal niks mis. Een aandelenstructuur lijkt leuk maar heeft het risico in zich dat op termijn de boeren de eigendom en zeggenschap verliezen. Zeker in mindere tijden ligt het risico op de loer dat (te veel) aandelen in handen komen van niet actieve melkveehouders of externe financiers. En dan zijn we de toko kwijt, zoals dit ook met onze Rabobank is gebeurd, en gaan anderen er met de winst van onze jarenlange inspanningen vandoor. Ook uw mening over het eigen vermogen deel ik niet. Als we dit flink zouden gaan merken in de melkprijs is er iets goed mis met het rendement. En rendement behoort uit het manegement van de coöperatie te komen en niet enkel als gevolg van een onnodig hoge solvabileit. Als we verkapt de eigen melkprijs moeten financieren spannen we het paard achter de wagen.
  En de doelstelling van de NVM en DDB, een zo hoog mogelijke melkprijs, is helemaal terecht. En dat ze hiervoor flink op de trom slaan heeft zeker zijn effect. Ook de mening dat de DDB verloren zou hebben deel ik absoluut niet. De eerste slag hebben ze m.i. gewonnen; heel veel boeren zijn nu verenigd in één club. Dat dit voor een groot gedeelte in de coöperatieve Friesland Campina is doet er niet toe. Het belang van de macht van het getal, het speerpunt van DDB, is bij het gros van de boeren goed doorgedrongen. Dit is een verdienste van de DDB en NMV.
  Nu moeten de melkveehouders/leden het werk afmaken door hun bestuur af te rekenen op de melkprijs. En daarbij is de kritische houding en ondersteuning van DDB en NMV heel welkom.

 • no-profile-image

  pola

  Waarom wil de boer maar niet snappen dat hij de "macht" in eigen hand heeft. Denk terug aan de MKZ-periode, 3 dagen standstill. MKZ of niet er mocht/moest weer gereden worden. NMV en DDB-boeren zijn bereidt het langer vol te houden. Alles en iedereen mag kosten doorberekenen, waarom de boer niet?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een zieke reactie van bdm-lid. Is wel zo`n beetje de toon die ik van meer leden van dit clubje hoor. Erg zielig als je zo denkt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vind het gewoon een gemiste kans dat dit niet onbelangrijk discussiepunt zo verziekt wordt door onheus taalgebruik en een ongepaste toonzetting. Prima om je eigen mening over zo'n thema neer te zetten. Maar enkele opmerkingen getuigen van gebrek aan respect.
  Hier wordt niemand beter van.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Goed vergaderboer wat heb ik niet bij het juiste eind? Weerleg het maar met feiten. Kun je dit niet, schrijf dan niet meer van die onzin over fusie's of melkprijs! Wat er uit jou mond komt heb ik gisteravond over andere onderwerpen in een film gezien! Ja het is vandaag 4 mei! Het zit mij hoog! Maar terug bij de basis. Iedere keer die druk op de melkprijs en op mensen die de kar wel willen trekken voor alleen een schrale onkostenvergoeding! Hier op deze site is er ook één die ondanks het gerotzooi van de lijst pim fortuin veel klaar heeft gespeelt. Die jaren ervoor heeft hij bij de NVV nooit veel geld gekregen! Toch deed hij het! En met veel succes! Niet uit eigen belang. Hij had al lang de schaapjes op de droge. Maar die mensen bij de lto zitten er alleen voor zich zelf! Een dikke knip en altijd in het voordeel bij landelijk of regionaal beleid! Als je dit wil weerleggen dan hoop ik dat er mensen met feiten komen want die zijn er vele! Bij mij ook! Als je mijn reactie ziek noemt dan vraag ik mij af hoe ziek die mensen zijn die het veroorzaakt hebben! Dit artikel is weer zuiver een partij zwart maken. Noem je dat niet ziek! Dit gebeurde ook altijd bij de NVV! Waarom? Hadden ze zo'n slechte iedeeën? Nee als ze weer een rechtspraak gewonnen hadden dan wilde LTO toch weer de eer op strijken! Ik wil alleen zeggen hou op met dat gestook en gerotzooi jij maakt de melkveehouderij hier mee kapot!

 • no-profile-image

  Harry

  De melkveehouder van Campina heeft eigenlijk wel een beetje gelijk. Wij lijken alleen maar bezig elkaar te bevechten. Alle boeren hebben echter belang bij een een zo hoog mogelijke melkprijs. Daarom is deze discussie belangrijk, nu de melkprijs weer snel daalt. Kun je echt wat bereiken met het staken van melklevering? Waar moet je dan met de melk naar toe? Wie betaalt de boeren, die schade lijden door het stoppen met het leveren van melk? Hoe zit het met de milieuproblematiek als je de melk in de mestput laat lopen? Laat ons het hier eens over hebben. Ik weet het niet en heb van de DDB-mensen - alle respect overigens - geen oplossingen gehoord. Die moeten er wel komen, want met alleen maar dreigen bereik je niets.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Geachte melkveehouder van Campina. Even een antwoord op uw vragen welke wensen van Peter ten Hoeve zijn ingewilligd. Dat is in ieder geval de coöperatievorm. Een moderne coöperatie - Friesland Foods, maar ook ForFarmers - heeft een aandelen structuur. Dat heeft ons een uitstekend rendement opgeleverd. Friesland Campina wordt echter weer een ouderwetse coöperatie. Verder keert Friesland Campina eigen vermogen uit aan de leden van Friesland Foods.
  Dat betekent een verzwakking van het eigen vermogen, terwijl voor de toekomst een financieel sterke coöperatie nodig is. Dat merken wij straks in de melkprijs. Daarom ben ik het wel eens met de fusie, maar niet met de wijze waarop Friesland Campina gestalte krijgt. Peter ten Hoeve is het echter ten volle eens met de gekozen vorm en de uitbetaling van het eigen vermogen. Mag ik het dan met hem oneens zijn?
  Dat is niet door het slijk halen. (Dit laatste voor grensboerke.)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vergaderboer, ben eens duidelijk, hier kan ik niets mee. 1)Wat bedoel je met de vele wensen welke ingewilligd zouden zijn? 2) En waarom schrijf je dat "dit" niet goed zou zijn voor de boer?

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Beste vergaderboer, bij het lezen van jouw stukje bekruipt mij maar een gevoel en dit is: hij zal ook wel bij een van de twee fusiebedrijven aan de vergadertafel zitten en daarvoor betaald worden! En wiens brood met eet diens woord men spreekt. Waarom moeten de mensen van de NMV en de DDB zo door het slijk gehaald worden? Ik kan me maar een reden voorstellen en dat is dat ze zo lastig zijn voor die grote logge cooperaties die helemaal niet geinteresseerd zijn in een zo hoog mogelijke melkprijs. Maar vergaderboer ga zo door en blijf maar ja knikken en mensen door het slijk halen. Misschien zul je later als je groot bent beseffen dat je door deze manier van doen alleen jezelf door het slijk haalt.

 • no-profile-image

  zomaar een boer

  Vergader boer ik denk dat je even een vergissing maakt, want zo minderwaardig doen over de DDB en de NMV vindt ik zeer ongepast. Kijk als de NMV roept dat het quotum niet moet worden verruimt, en de politiek en onze vrienden van de LTO en de zuivel industrie wil dit wel, waardoor het aanbod weer groter word als de vraag, juist deze lieden het voor ons verpesten. Nu wil dit niet zeggen dat alles al verloren is, en dat de zuivel prijsen nu weer zakken,kan je in mijn ogen ook niet afschuiven op de DDB, wel kan je zeggen, het duurt mij te lang voordat er acties komen, maar dan alleen als je lid bent van zo'n organisatie, en als ik zo jou gebrabbel lees, ben je dat volgens mij niet. Dus zou ik zeggen, als je al niet eens je nek uit durft te steken om zoiets als de DDB of NMV op te richten, en als eenigen er alleen voor de belangen van de melkvee houder strijd. Je beter maar snel je mond kan houden.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Vergaderboer wat is jou functie? Wat verdien jij ermee? Het is weer bijna 4 mei. Ik hoop dat we dan ook kunnen vieren dat we bevreid worden van die lange onderdrukking van die loge organisatie's die er alles aandoet om de melkpijs te drukken! Nu weer een fusie! Verbieden om een machtsblok te vormen! (campina heeft verboden om lid van de BDM te worden) Wij in Duitsland krijgen een vele hogere melkprijs als in Nederland. Waarom dan zo lovend over de afzet structuur in Nederland? We weten allemaal dat in meeste gevallen de kleinere partijen de beste prijzen kunnen betalen voor onze geleverde producten. Kijk bijv. naar de varkenshouderij, wie betaald er op lange termijn het meest! Vion moet echt goed zijn best doen! Wij weten ook dat het helemaal niet in het belang is van de grote cooperatie om een goede melkprijs te betalen! Dit gaat namelijk van het eigen resultaat af! Zij betalen zoveel uit dat ze ons net wel kunnen stilhouden. Vorig jaar is het ook gelukt! Wij hebben gezegt in okt 40 cent en wij hadden die! Ook geen maand eerder! Iedereen stil! En nu proberen ze weer langzaam de prijs weer in de lijn te krijgen. En ja wij zijn nog stil! In Nederland blijven ze ook stil! Zij worden door LTO en bestuurs leden van ons zo geliefde cooperatie de mond gesnoert. In de vergadering kijken ze je weg als je iets vervelends zegt. Maar de ergste hebben ze al lang weg gekocht en in het bestuur gezet zodat ze in een besloten vergaderingen hun zegje kunnen doen en die zijn dan ook stil. Nu hebben ze een NMV opgericht in Nederland. Dit is echt een lachertje! Zij hebben over veel zakken deskundige in huis (kijk ook maar eens naar het amoniak verhaal) maar zij worden altijd als ongeloofwaardig in het verdom hoekje gezet. In Duitsland doet de BDM hetzelfde en hebben ze ook zo'n kut LTO heet daar alleen bauerenverband. Maar zij worden simpel weg met feiten aan de kant geschoven. En je ziet de uitwerking in het landelijk beleid. Geloof mij wij krijgen een faire melkprijs. Het is alleen zo jammer (om weer in de sfeer van 55 jaar geleden terug te komen) dat we zoveel van die NSB'ers hebben.

 • no-profile-image

  -

  vergaderboer
  als het aan friesland campina ligt dan beuren de mensen in de top op kantoor een dikke melkprijs/loon en er gaat nog wat naar de buitenlandse fabrieken er word onterecht veel te veel belasting betaalt (door de topwinst van ons geld)
  en wat er over blijft is de sluitpost en dat zijn wij een beetje melkgeld
  vergader boer dit word een uit de hand gelopen fabriek wat niets meer te maken heefd met een echte coperatie
  DUS ik weet niet of het de dbb lukt maar ze doen tenminse hun best en dat doet u niet met uw gelul

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.