Redactieblog

272 x bekeken

Hectisch mestseizoen zorgt voor voldoende afzet

De afzet van varkensdrijfmest is ondanks het korte voorjaar goed verlopen. Dat blijkt uit een belronde langs mestdistributeurs.

Door de extra opslagcapaciteit in de akkerbouwgebieden is er in korte tijd veel mest afgezet, al blijken de putten bij varkenshouders nog niet overal leeg. Met name in de overschotsgebieden zijn er nog voorraden in de putten, melden de distributeurs. “Onze indruk is dat vrijwel alle putten leeg zijn”, zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV.

De vraag naar mest neemt nu wat af omdat de gewassen in de grond zitten. De afnemende vraag in combinatie met nog voldoende aanbod zorgt ervoor dat de afzetkosten voor drijfmest licht stijgen. DCA noteerde vorige week een stijging van 50 cent per kuub drijfmest in de overschotsgebieden in Noord-Brabant. De afzetkosten variëren van 19 euro in Barneveld tot 23 euro in Deurne.

“De tijd was kort, maar we hebben toch vrij veel mest uit kunnen rijden. We hebben vooral vanuit de silo’s in de afzetgebieden gereden, waardoor er weinig direct vanuit de mestput bij de veehouder is gereden. Er was gewoon onvoldoende tijd voor lange afstandsritten. We hebben in de silo’s nu wel voldoende plaats om ervoor te zorgen dat de kelders weer leeg komen”, aldus mestdistributeur Wout Houbraken. De acceptatiegraad in de akkerbouw was vrij goed. “Mede door de hoge kunstmestprijzen is er in sommige gebieden mest uitgereden op tarwe die al vrij lang was. Er zijn hier best risico’s genomen.”

Met name in het noorden wordt nog veel mest uitgereden. “We kunnen niet aan alle vraag voldoen. We rijden dag en nacht om zoveel mogelijk af te zetten”, aldus Logimest.

Of registreer je om te kunnen reageren.