Redactieblog

188 x bekeken 1 reactie

GGD bezorgd over nieuwe gevallen Q-koorts Brabant

De GGD in Noord-Brabant maakt zich zorgen over nieuwe gevallen van Q-koorts in het gebied.

"Dit jaar zijn er in de provincie al twaalf nieuwe gevallen van Q-koorts gemeld. Dit zijn er veel meer dan normaal", aldus Jos van de Sande, manager algemene gezondheid van de GGD Hart voor Brabant.

Opvallend is dat in de gemeente Oss, waar vorig jaar een grote uitbraak van Q-koorts was, dit jaar al vijf nieuwe besmettingen met de ziekte zijn vastgesteld. "Nu is het weer beter weer, waardoor het risico op nieuwe besmettingen weer toe neemt", vertelt Van de Sande.

"We maken ons echt zorgen over de volksgezondheid. We weten dat de ziekte afkomstig is uit de veehouderij en we hebben ook vemoedens van bedrijven waar het vandaan zou kunnen komen, maar we krijgen niet meer informatie. We hebben de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) gevraag om actie te ondernemen, maar we hebben nog niks gemerkt", aldus Van de Sande.

De GGD wil graag inzichtelijk krijgen welke bedrijven Q-koorts hebben, zodat er maatregelen genomen kunnen worden. "We weten dat Q-koorts niet van mens op mens verspreidt, alle besmettingen zijn afkomstig uit de veehouderij. Er zijn nu nog geen hygiënemaatregelen voor veebedrijven met Q-koorts, maar het zou goed zijn als hier wel regels voor komen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Alles om q-koorts te herkennen is veel te vaag. De bestrijding is daardoor onmogelijk.
    Gevolg hiervan is dat q-koorts uitbraak op uitbraak blijft volgen.
    Gd zorg maar eerst voor een goede herkenning bij mens en dier .

Of registreer je om te kunnen reageren.