Redactieblog

GD: link Q-koorts en schapen te snel gelegd

De link dat schapen de oorzaak zijn van de besmetting van veertien mensen bij een gezondheidscentrum in Nijmegen is te snel getrokken.

Dat zegt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren. "Bij een besmetting van mensen met Q-koorts wordt snel naar schapen of geiten gewezen, terwijl er ook heel andere oorzaken zijn waarom mensen besmet kunnen raken met de ziekte. Katten en teken vormen bijvoorbeeld ook een mogelijke besmettingsbron."

Of de mensen echt ziek geworden zijn door de schapen is op dit moment nog niet met zekerheid vast te stellen. "De schapen kunnen onderzocht worden op een doorgemaakte besmetting van Q-koorts of op de bacterie Coxiella burnetii. Als blijkt dat ze besmet zijn, kunnen ze een mogelijke oorzaak zijn maar er kunnen ook andere mogelijke oorzaken zijn die niet in beeld zijn. Als blijkt dat de dieren niet besmet zijn, kan dit worden uitgesloten. Meer dan dit kunnen we op basis van het huidige onderzoek niet zeggen." Het RIVM werkt aan een methode om de verschillende typen van Coxiella burnetii aan te kunnen tonen. Als deze diagnostiek beschikbaar is, kunnen mogelijke verbanden tussen besmettingen bij mens en dier makkelijker worden aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.