11 reacties

Examenvraag: schaf Europees landbouwbeleid af

Het huidige Europese landbouwbeleid staat onder druk.

Er gaan steeds meer stemmen op het mes te zetten in wat tegenstanders de geldverslindende subsidies aan boeren noemen. Gisteren deden ook de middelbare scholen een duit in het zakje. Leerlingen van het VWO werd in het economie-examen gevraagd de afschaffing van het huidige landbouwbeleid te bepleiten.

Centraal in opgave drie stond het fictieve land Agrië, lid van een 'economische unie'. Deze unie voert een gemeenschappelijk landbouwbeleid met interventieprijzen, invoerrechten en exportsubsidies. "Dit protectionistische landbouwbeleid stuit echter op steeds meer bezwaren", stellen de bedenkers van de vraag. "Jij bent voorstander van afschaffing van het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid en als zodanig door een krant gevraagd je mening in een betoog weer te geven."

Landbouwminister Gerda Verburg wil graag burgers betrekken bij de discussies over de toekomst van het Europese landbouwbeleid. Ook de mening van jongeren is daarbij van belang, stelde zij onlangs. Het valt echter te betwijfelen of zij daarbij deze methode voor ogen heeft gehad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  als je ergens geen verstand van hebt,kun je daar ook geen goed oordeel over hebben.

 • no-profile-image

  vd Berg

  schaf de EU af, ben je het EU landbouwbeleid ook kwijt.

 • no-profile-image

  Rijk

  Interessante vraag: is landbouw mogelijk zonder subsidies?

 • no-profile-image

  Boer

  Was niet de doelstelling van de EU, een goedkoop en goed voedselaanbod voor de mensen? Dan hadden ze geld over voor recreatie e.d. Daarvoor was de steun voor de boeren bedoeld en voor intensivering van de landbouw. Als de EU zijn doelstelling laat varen, moeten ze de boeren vrij laten in de handel. Asl er vrijhandel komt in de wereld worden de boeren hier inderdaad slapend rijk. Dan kunnen we wel weer forten van huizen bouwen, die nu door anderen op hun land worden gebouwd. Het zijn niet de boeren maar Shell en Albert Heyn regeren. En de politiek roept, maar ze lopen blind achter deze organisaties aan.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  wel ja, laat ze alles afschaffen als ze durven.
  de boeren die het overleven worden stinkend rijk.
  consument betaalt.

 • no-profile-image

  N.I.Sifallor

  Kunnen jonge boeren straks niet meer ondernemen omdat de subsidies vervallen of omdat er een veel te hoge prijs betaald moet worden voor de overname.
  Geef ze een kans en laat de ouders niet zo graaien.

 • no-profile-image

  vrije

  Laat de markt maar vrij. Ik denk dat ze naar een tijd van een koude kermis thuis komen. Voedseltekort betekent stinkend rijke boeren.

 • no-profile-image

  -

  INDOCTRINATIE heet dat met een mooi woord. Moet je vroeg mee beginnen dan werkt het het best.

 • no-profile-image

  Wim

  Als de burgers zich maar realiseren dat inkomstensteun aan boeren een indirecte inkomstensteun is voor hun. Hoe kan het anders dat ons voeselpakket zo goedkoop blijft. Natuurlijk kan er op de wereldmarkt tijdens overschotjaren goedkoop ingekocht worden, maar ik denk dat we die tijd wel gehad hebben.

 • no-profile-image

  Arend

  Inspraak zonder inzicht geeft uitspraak zonder uitzicht

 • no-profile-image

  sloeber

  Ik keek even op de uitwerking van deze vragen en toen moest ik wel lachen. Als er op dit niveau les gegeven wordt in Nederland (op het VWO!) dan ziet het er maar bedroevend uit. Het zegt natuurlijk ook veel over het denkniveau van de vragensteller(s) Het is voor hen te hopen dat ze nooit gebrek zullen lijden doordat ze van het buitenland afhangen voor hun (dagelijkse) levensbehoeften!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.