Redactieblog

2 reacties

Europese voedselprijzen stijgen 10,7 procent in jaar tijd

De voedselprijzen zijn in Europa in een jaar tijd aanzienlijk gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat.

De voedselprijzen zijn in een jaar tijd met 7,1 procent gestegen. De prijzen voor melk, kaas en eieren stegen met 14,9 procent het meest. Brood en andere graanproducten werd sinds april 2007 10,7 procent duurder, terwijl de prijs voor fruit 10,7 procent is toegenomen. Vlees werd 4,1 procent duurder. Opvallend is dat de groenteprijzen in deze periode juist goedkoper werden. De prijzen daalden gemiddeld in Europa met 1,2 procent.

De verschillen tussen de Europese landen zijn groot. Het voedselpakket werd in Bulgarije in een jaar tijd 25,4 procent duurder, terwijl Portugezen gemiddeld 3,2 procent meer moesten betalen. Nederland zit met een stijging van 5,4 procent aan de onderkant.

De zuivelproducten stijgen vooral in Oost-Europa in prijs. In Estland werd dit deel van het voedsel in een jaar tijd 35,4 procent duurder. Ook in Letland en Slovenië steeg de zuivelprijs met meer dan 30 procent. In Duitsland (21,6) en Ierland (22,2) zijn eveneens forse prijsstijgingen van zuivel vastgesteld. Nederlandse zuivel werd 16,4 procent duurder.

De broodprijs steeg in Bulgarije met 38,4 procent het snelst. In Nederland was de prijsstijging voor broodprijs met 6,3 procent het laagst in Europa. Bij de groenteprijzen zijn de verschillen het grootst: terwijl de prijzen in Roemenië 22,7 procent stegen, daalden de prijzen 17,3 procent in Tsjechië. Nederland zat met een stijging van 0,7 procent in de middenmoot.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul

    dat was gewoon een correctie, want de prijzen waren veel te laag.

  • no-profile-image

    gert

    de benzine en dieselprijs ook,maar dan vind men heel gewoon

Of registreer je om te kunnen reageren.