1 reactie

'Eisen biobrandstof helpen niet'

Strenge duurzaamheidseisen aan biobrandstoffen zullen niet leiden tot het verdwijnen van de ecologische en sociale problemen die gepaard gaan met de productie.

Certificering is daarom geen oplossing, vinden de organisaties uit ontwikkelingslanden die vandaag in de Tweede Kamer hun verhaal hielden.

Grootschalige productie van biobrandstoffen kan leiden tot een afname van het tropische regenwoud en stijging van de voedselprijzen. Volgens Thuli Makama uit Swaziland biedt certificering niet de garantie dat die verschijnselen uitblijven. "De ervaringen die wij daarmee hebben, zijn niet positief", zei de medewerkster van Friends of the Earth. "Als bedrijven in ons land zich al niet aan de wet houden, wat voegen keurmerken dan toe?"

De enige oplossing voor de duurzaamheidsproblemen is dat Europa haar doelstellingen op het gebied van biobrandstoffen loslaat. Volgens Lucia Ortiz van het Braziliaanse Nucleo Amigos da Terra moeten westerlingen ook hun consumptiepatroon aanpassen door minder energie te gebruiken. "Je kunt de duurzaamheidsproblemen zien als een kans voor Europa", zei zij. "Bovendien gaat het niet alleen om de kwaliteit. Het landgebruik voor sojaproductie blijft ook bij certificering toenemen."

Milieudefensie, ook aanwezig bij het gesprek, vindt dat oliemaatschappijen openheid moeten geven over de biobrandstoffen die zij bijmengen bij benzine en diesel. Nu valt niet te controleren of zij niet-duurzame producten gebruiken zoals soja- of palmolie. Ook Milieudefensie vindt dat het kabinet de Europese bijmengdoelstelling moet afwijzen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    sloeber

    Hier legt men de gevoelige zenuw bloot n.l. het invoeren van ethanol en palmolie e.d. zonder heffingen. Als men eisen stelt aan de productie is dat zo natuurlijk niet te handhaven. Ook zal het nu niet echt de europese biobrandstoffen productie bevorderen, want concureer maar eens tegen landen waar ze voor een paar tietjes per maand werken,als ze al betaald krijgen. Zo zijn er in Brazilié nog steeds slaven. Als men dus iets aan de bezwaren wil doen moet men dus invoerheffingen instellen op biobrandstoffen (doet de USA ook). Zo is het ook mogelijk om Europees een verantwoord bio-brandstof beleid te voeren

Of registreer je om te kunnen reageren.