Redactieblog

4 reacties

Eén sector, twee meningen

We zijn het in de melkveehouderij standaard met elkaar oneens. Dat blijkt bij de verruiming van het melkquotum. De NMV voelt er niets voor. De LTO wil meer dan de één procent per jaar, die Fischer Boel voorstelt.

Beide hebben eigen argumenten. Peter ten Hoeve van de NMV wil niet meer melk om de prijs in stand te houden. LTO zegt bij monde van Siemjan Schenk dat er meer moet worden gemolken om te komen tot een 'zachte landing'. Ook moet productiebeperking ons niet van de wereldmarkt verdrijven. De melkprijs zal uit de markt moeten komen.

Daar ligt het verschil tussen Peter ten Hoeve en Siemjan Schenk. De eerste accepteert nog steeds niet dat de melkquotering verdwijnt. De tweede gaat er vanuit dat het einde in zicht is. Dan moet je op je eigen bedrijf en via de melkverwerkers je plek op die wereldmarkt veilig stellen. Als die nu verloren gaat moet je je straks weer invechten. Dat kost geld en het is lang niet zeker dat het lukt.

De NMV van Peter ten Hoeve gaat uit van een veehouderij met veel regels en beperkingen, geregisseerd door de overheid. Dutch Dairymen Board ondersteunt dit streven vandaag met acties. Siemjan Schenk kiest voor minder regels en een marktgerichte aanpak. Meer de benadering van een ondernemer. Daarbij zullen boer en melkverwerkende organisaties het zelf moeten doen.

Het is echter funest dat de melkveehouderij met twee monden praat. Dat maakt het voor de overheid heel gemakkelijk om te doen wat ze zelf wil. Wordt het geen tijd dat Ten Hoeve en Schenk eens samen een biertje gaan drinken?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  europese

  Onzin, gewoon internationale verhandelbaarheid van quotum en dan verder kijken.

 • no-profile-image

  rene

  lto kijkt nooit eens hoe je opbrengstkant kan verhogen en wil nooit eens kritisch zijn op de verwerkers van onze zuivewant alleen maar meer melk voor minder geld
  daar red je het niet mee
  dat steekt een hele hoop boeren

  ook als het gaat om de kalverenhandel
  met vandrie

 • no-profile-image

  Hans

  Echt jammer, die twee geluiden in de veehouderij. Het leidt ook tot merkwaardige situaties. DDB van Sita van Keimpema voert actie en laat melk weglopen. De LTO zegt niets. Ondersteunt de actie ook niet. Dat kunnen ze niet omdat ze voor verruiming van de het quotum zijn. En op hetzelfde moment zit minister Verburg elders in Europa daadwerkelijk te onderhandelen over een verruiming van het melkquotum. Nederland is een groot voorstander. Door dit alles is de actie van DDB gedoemd te mislukken. Jammer voor Sieta van Keimpema en haar mannen, die een compliment verdienen voor hun inzet en doorzettingsvermogen. Ze blijven straks achter met een kater.

 • no-profile-image

  .

  Je kunt als Nederland je eigen beleid willen maken maar dat werkt niet. Kijk naar Duitsland. De Bauerenverband wilden ook van het quotum af maar de BDM heeft het land in de macht. Als Duitsland door staakt komt Europa met een doorstart van het quotum als Nederland mee gaat kan Nederland de verbeteringen voor Nederland mischien mee nemen! Gaat Nederland tegen dan is die verloren want die kan niet tegen de grote op!

Of registreer je om te kunnen reageren.