228 x bekeken 7 reacties

Doelen waterrichtlijn onhaalbaar zonder zware eisen

Het behalen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vereist een grotere inspanning van de landbouw.

Uit onderzoek blijkt dat dit de sector tussen de 350 en 600 miljoen euro per jaar extra kost. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving. Uiterlijk in 2027 moet de waterkwaliteit in Nederland aanzienlijk zijn verbeterd. In grote rivieren lijkt dat te lukken, maar voor regionale wateren zoals beken, sloten en kleine meren zijn de gestelde doelen waarschijnlijk niet haalbaar. Onder meer het terugdringen van meststoffen is een probleem.

"Nutriëntenbeheer is lastig en relatief duur", zegt de projectleider van het onderzoek Willem Ligtvoet. "Met inrichtingsmaatregelen kan wel een grote klapper gemaakt worden, maar met name fosfaat blijft een knellende factor voor het halen van de gestelde doelen. Dat heeft te maken met een enorme voorraad in de grond. Die fosfaatprop heet het mestbeleid niet kunnen terugdringen."

Volgens Planbureau kunnen natte bufferstroken en zuiveringsmoerassen wel helpen. Hiermee is 4 tot 6 procent van het landbouwareaal gemoeid. De kosten kunnen tot 600 miljoen bedragen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wil

  lekker makkelijk boesje. In de Oostvaardersplassen schijten veel aalscholvers van vis uit het IJsselmeer. Jij en je vader rijden Mercedes van de winst van goedkope import van meststoffen en veevoeder van de hele wereld. De een doet het alleen om te overleven en verplaatst voedingsstoffen over korte afstand. De ander verrrijkt zich tot een niveau dat veel verder gaat dan alleen aan de kost komen. Aan de andere kant van de wereld verdwijnt oerwoud en bodemvruchtbaarheid, hier komen we om in de stront. En dan maar lekker makkelijk alles afdoen met verwijzen naar verplaatsing van voedingssstoffen naar een natuurgebied. Lekker makkelijk en goedkoop, ga vooral zo door.

 • no-profile-image

  gert

  zet de riooloverstorten maar open en geef de boeren de schuld

 • no-profile-image

  Boesje

  Hoeveel Stikstof en Fosfaat wordt er ook weer in de Oostvaardersplassen geproduceert???

 • no-profile-image

  wereldburger

  Wees blij met deze fosfaatvoorraad, het goud van de toekomst. Kijk maar eens naar de gigantisch gestegen prijzen van fostaatkunsmest.
  Alleen dieren kunnen fosfaat produceren in een vorm wat voor de plant gemakkelijk opneembaar is. Dus hou de dierlijke produktie in ere, anders zijn we een keer uitgeoogst op deze aardbol

 • no-profile-image

  geen smeerboel

  Landbouwgebied als rioolzuivering voor het stedelijk gebied en de industrie.
  Lijkt me bij uitstek een geschikte zaak voor het europese hof ter toetsing aan de europese wetgeving als het zover mocht komen.

 • no-profile-image

  een goed milieu

  Wil, je kletst uit je nek. Op de eerste plaats is geimporteerd kunstmest inmiddels peperduur. Ten tweede kost de produktie hiervan gigantisch veel energie en stoot CO2 uit. Ten derde tast dit de uitputtelijke voorraad fostaat aan. Ten vierde produceren alleen dieren fosfaat. Ten vijfde kan dit fosfaat de kunstmest heel goed vervangen. Ten vijfde is niet de landbouw de vervuiler maar de burger.
  Resumerend Wil, als je echt voor het milieu wil opkomen, dan pak je fiets en ga naar Den Haag of Brussel, en leg die slimmerikken eens uit dat kunstmest per direct vervangen moet kunnen worden door dierlijke mest omdat dit minder belastend is voor het milieu vanwege minder uitspoeling, minder energieverbruik en minder emissie.
  En nog iets Wil, je hebt gelijk dat op andere werelddelen de bodemvruchtbaarheid drastisch afneemt door gebrek aan dierlijke mest.
  Maar beste Wil, men vertikt het gewoonweg toe te staan dat bij iedere scheepsvracht geimporteerd veevoer een vracht mest retour genomen mag worden.
  Stop in godsnaam eens een keer met deze kritiek op de landbouw en schop die beleidsmakers met oogkleppen op eens onder hun kont. Dan doe je echt iets voor het milieu.

 • no-profile-image

  vd berg

  Beste Wil,
  Aan uw reaktie te zien, begrijpen we allemaal inmiddels dat u er niets van begrijpt. Waarschijnlijk hebt u ook geen enkel benul wat er zich in de agrariche sector afspeelt. Kunstmest en veevoer zijn erg duur. Het mestoverschot is een overschot dat is gecreeerd door het huidge mestbeleid. Allen die in de landbouwsector actief zijn weten dat ook in nederland de bodemvruchtbaarheid als gevolg van dit mestbeleid terug loopt. Helaas is dit beleid gemaakt door mensen zo als u. Schreeuwen en nergens geen benul van hebben. En de agrarische sector zit met de gebakken peren. Loopt eens eerst een jaar mee, dan praten we verder.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.