Redactieblog

2 reacties

Dierenbeul

Gisteravond bleef een koe achter in de wei. Op het eind van de kavel, vlakbij het erf van de buren.

Een al wat ouder dier. Ik twijfelde. Zou ik eerst de koe halen of eerst gaan melken? Ik koos voor het laatste. Wie weet kwam-ie alsnog richting de stal.

Na het melken nog geen koe. Ik er heen. Toen ik er kwam lag ze rustig te herkauwen. Ik gaf haar een tikje. Grietje 7 probeerde overeind te komen, maar dat lukte niet. De achterbenen wilden niet mee.

Ik belde de veearts. Ondertussen haalde ik een emmer. Ze is onlangs afgekalfd en geeft veel melk. De druk op de uier wilde ik wat verlichten.

De veearts kwam. Hij onderzocht het dier en constateerde dat die krampig was. Een ontsteking aan de zenuwen van het achterbeen. Een soort acute ischias. Volgens de veearts moeilijk te genezen, maar hij wilde een poging doen. Hij gaf de koe een spuit en mij de raad het dier te laten liggen. Als de spuit hielp zou ze de volgende dag weer moeten kunnen staan.

's Avonds heb ik nog een pak stro naar de koe gebracht. De nachten zijn fris. Ook trachtten we haar wat te verplaatsen. Ze lag te dicht bij een hek met prikkeldraad. Daar gebruikten we – heel voorzichtig – de trekker bij. Met steunbanden om de koe.

Toen kwam de kater. Van het erf van de buren werd geschreeuwd: "Durf je wel, dierenbeul".
Ik werd woedend. Zou naar de buren, maar deed het niet. De koe heb ik laten liggen. Maar het woord dierenbeul spookte de hele nacht door mijn hoofd. Zo komen de onfrisse verhalen de wereld in.

O ja, vanochtend stond Grietje 7 weer.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    .

    Dat heb ik ook regelmatig. Heb een zeer groot bedrijf. Buren die geen verstand van dieren hebben, maar alles wat ik doe is slecht voor dieren! Mijn koeien krijgen bijvoorbeeld alleen maar ruwvoer en krachtvoer! Dat dit normaal is voor een koe begrijpen ze niet! Maar deze roddel gaat door het dorp. Wij hebben een stro stal voor de oude en zieke dieren. Iedereen die langs komt kan er direkt in kijken. En ja hoor, die zien die meer als 10 oudjes van bijna 15 jaar een paar koeien die moeite gehad hebben met kalven of met nageboorte blijven staan een koe die kreupel loopt bekapt is maar rust moet hebben etc. Zij begrijpen niet dat je die oudjes kunt vergelijken met een mens van boven de 80. Bij ons komt minstens drie keer in de week de dierenarts. (bij onze aantal is dit vergeleken met een gezins bedrijf niet veel) Als bij ons de dierenarts er is dan kijkt hij ook al onze zieke dieren na, ook die van die keren ervoor die normaal gesproken beter zijn. Zo'n controle heeft bijna geen melkveebedrijf. Als een koe zo ziek is dat de mogelijkheid bestaat dat die lijd dan kijkt de dierenarts er naar of die geschikt is voor consumtie zo niet dan krijgt zij een spuitje. Onze buren vinden het verkeerd als wij de koeien aan jagen door hard te roepen!? Wij moeten dat met een stok doen zo als 50 jaar terug!? Maar die zien niet dat als je een groep van meer als 150 koeien in de wachtruimte jaagt dat de eerste koe blijft staan en je dus heel hard moet slaan wil die wat voelen als je achter de laatste staat en dus alleen die kunt slaan! Ik heb dus alle stokken verboden! Vind ik niet nodig worden de koeien alleen maar onrustig van. Maar toch ben ik de dieren beul! En uitleggen kun je het niet want die weten maar amper hoe ze met hun eigen hond om moeten gaan!

  • no-profile-image

    DJ

    Vergaderboer, waarom ben je niet over je vooroordelen heengestapt en naar de buren gegaan om ze te vertellen wat je aan het doen was; je probeerde de koe toch te helpen. Ze zouden ongetwijfeld je terstond hebben willen helpen met die zieke koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.