Redactieblog

216 x bekeken 4 reacties

Diefstal

Vandaag maakt Eurocommissaris Fischer Boel haar plannen voor de toekomst bekend. De zogenaamde Healthcheck. Slecht nieuws voor de boer. Bovendien oneerlijk.

En dan bedoel ik de aanslag op onze inkomenstoeslagen. Het recht daarop hebben we verkregen toen de productiesteun werd vervangen door de inkomenssteun. Die zouden we krijgen tot 2013, zo werd ons beloofd.

Nu zien we wat een belofte van de politiek waard is: niets. Met het meeste gemak praat men in Brussel nu over het afromen van de inkomenstoeslagen. Het vrijkomende geld wordt dan besteed aan plattelandsontwikkeling.

In de praktijk betekent het dat de boer mag meebetalen aan de natuurontwikkeling en fietspaden, die over zijn grond worden aangelegd. Grond, die door de vraag van de natuurorganisaties nog schaarser en duurder wordt.

In feite financiert de boer zijn toekomstige overlast. Want fietspaden betekenen lieden uit de stad, die fietsend plotseling een oordeel hebben over de boerderij. Die meekijken over de schouder van de boer. Die een kreupele koe erg zielig vinden en daar de politie over bellen. Die zich ergeren aan een beetje mest op de boerenweggetjes. Die klagen over te brede landbouwwerktuigen. Kortom allemaal pottenkijkers, waar we als boer zeker niet op zitten te wachten.

En die profiteren van de korting, die wij krijgen op onze inkomenstoeslagen. Geld, waar we als boeren recht op hebben. Dat we nodig hebben voor de ontwikkeling voor onze bedrijven voor na 2013, als de toeslagen vervallen. Ons geld dus. Afromen is pure diefstal. Ik kan er geen ander woord voor bedenken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer, ik ben het helemaal met je eens. Alleen als je diezelfde soort herverdeling van gelden doortrekt naar de fusieplannen van RFF/Campina, dan verschillen we wel van mening. Daar wordt melkgeld gestolen van de kleinere bedrijven en gegeven aan de grote bedrijven, door de voorgestelde kwantumtoeslag. En dat keur je wel goed. Niet erg consequent zou ik zeggen. Beide plannen moeten van de baan!!

 • no-profile-image

  Jan

  Nou vergaderboer als die bestuurders van de zuivelfabrieken nu zorgen voor een kostendekkende melkprijs voor de boeren dan zijn we die inkomenstoeslagen helemaal niet nodig. En is toch ook domweg idioot dat een bedrijf meer dan 100.000 euro sbsidie krijgt. Hoe moet je zoiets uitleggen aan de burger???? Maar Albert Jan Maat vindt het schandalig. Ik ook. Ik vindt het schandalig van Albet Jan Maat en van de LTO. Inkomenstoeslagen zijn er om (zoals het wooord zegt) het inkomen te ondersteunen en niet om grote bedrijven te sponseren

 • no-profile-image

  valt allemaal

  Diefstal ?? Je krijgt die subsidie gewoon hoor. Diefstal is het stelen van 10% varkensrechten en niet dat je iets minder subsidie krijgt. Probeer gewoon voor de markt te produceren en zorg dat je je kostprijs onder controle krijgt, dus geen 3 grote overdreven trekkers en dan koop je die laatse bunder maar eens niet voo 55.000 euro.

 • no-profile-image

  Ger

  Helemaal eens met vergaderboer. De inkomenstoeslag is een recht en daar moet men met de poten van afblijven. Ik ben benieuwd wat onze politieke partijen hier van zullen zeggen. Een CDA kan het hier toch nooit mee eens zijn?
  En dan de landbouworganisaties. Die kunnen nu niet meer volstaan met te zeggen dat ze geschokt zijn. Er moet actie komen!

Of registreer je om te kunnen reageren.