Redactieblog

11 reacties

De natuur loopt uit de hand

Boeren weten niet veel van de natuur. Zij zeggen vaak dat zij er verstand van hebben en ze denken dat misschien ook wel, maar ga er maar gerust van uit dat boeren precies zoveel van de natuur weten als nodig is om het eigen belang veilig te stellen.

Boeren hebben namelijk veel last van natuur. Boeren hoeven eigenlijk ook niets van natuur te weten. Peter Smeets van Alterra zegt: natuurbeheer door boeren werkt niet, ze moeten doen waar ze goed in zijn, voedsel produceren. Llaat beheer van de natuur over aan professionele natuurbeheerders.

Maar wat is nu het verschrikkelijke? Ook natuurbeheerders weten niet veel van de natuur! Al dat gesleutel aan de natuur leidt alleen maar tot vreemde dingen. Toen nesten van weidevogels met een stok werden gemarkeerd om ze te beschermen, bleken vossen en roofvogels dat wel handig te vinden. Veel nesten werden door ”de natuur” vernietigd. Vogelbeschermers werken nu met een chip. Die leggen ze in het nest en de chip geeft een signaal aan de computer op de trekker. Vossen hebben deze chip nog niet ontdekt dus laten zij deze nesten ongemoeid.

Natuurbeheer met chips en computers, jawel. Intussen strooien natuurbeheerders kwistig met zaad van jacobskruiskruid, lokken ze zoveel ganzen naar Texel, dat ze massaal moeten worden afgeschoten, houden ze zoveel dieren in de Oostvaardersplassen dat het water daar zwaarder belast is met fosfaat en stikstof dan in landbouwgebieden, blijken veengebieden veel bij te dragen aan de klimaatverandering, zijn Natura 2000-gebieden aangewezen zonder dat men eigenlijk weet waarvoor.

Zo hebben boeren en ecologen veel gemeen: beiden geloven in de maakbaarheid van levend materiaal, beiden weten er weinig van, beiden laten het uit de hand lopen. In de landbouw is men intussen misschien zelfs verder: er is nu een begin van een voorzichtig streven naar duurzame landbouw. Minder sleutelen, minder technische oplossingen, die geen oplossingen blijken te zijn.

We zouden ook eens moeten streven naar duurzame natuur. Geen gesleutel, geen technische oplossingen. Van natuur moet je volgens mij gewoon afblijven. Dat geldt voor boeren, maar ook natuurbeheerders moeten de natuur met rust laten. Natuurbeheer kan beperkt blijven tot het plaatsen van de informatieborden, het markeren van de wandelroutes, het berispen van diegenen die zich buiten de paden bevinden, het legen van de afvalbakken en het onderhouden van de afrastering. Maar ik moet toegeven: ik weet ook niet veel van de natuur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  De Natuur moet worden beheert, als je alles de boel laat krijg je distels en brandnetels, wildgroei, vinden jullie dat natuur? Ik niet. Ik zie liever een perceel koren bieten en aardappelen of grasland en graag koeien in de wei, (dat geeft veel meer zuurstof) Daar geniet ik van. Wildgroei is volgens mij geen natuur.

 • no-profile-image

  .

  Beste Bas, wat bedoel je te zeggen met deze opmerkingen?

 • no-profile-image

  Niels

  beste henk,

  ik zou wel eens een foto van uw achtertuin willen zien met de "ongemoeide natuur" wat ik dan verwacht is allen een bende onkruit en uw ongemaaide gazon? die ziet er uit als een 2 meter hoge heg denk ik dan aan. denk er eens aan dat als je de natuur ongemoeit laat je een soort van rimboe krijgt.
  niets vewijtend bedoeld hoor maar bekijk het ook eens zo. waarom moeten de boeren wel de natuur ongemoeit laten en de gewonen mensen niet ???

 • no-profile-image

  ton

  Goede reactie van mr. Bruil die de vinger op de juiste plek legt. Natuurbeheer is niet meer dan een definitie van iets wat eigenlijk niet definieerbaar is, en zeker niet maakbaar.
  Natuurbeheer is de meest simplistische vorm van landbouw; je doet niets en wacht het resultaat af. En achteraf zeg je dat dít resultaat nou net de bedoeling was, en criticasters er geen verstand van hebben. Zo zou ik ook mijn inkomen wel willen verdienen.

 • no-profile-image

  Henk

  Beste heer Boer,

  Ook distels, brandnetels etc zijn natuur. Ik ben het volledig met de schrijver eens dat de natuur zijn gang maar moet gaan. Natuur past zich aan de omstandigheden aan. Je moet keuzes maken. Kiezen we voor natuur of voor de boer/mens/ondernemer. Is er in Nederland wel plaats voor een heideveld? Deze vergrast als we er niets aan doen. En bovendien is heide geen oorspronkelijke natuur, maar ontstaan door industrie/mens die brnadstof in de vorm van turf nodig had en deze afgroef. Waarom overla zo krampachtig aan vasthouden. Gewoon laten gaan en je hebt de eerste jaren wel brandnetels en dergelijke maar ook die verdwijnen en maken plaats voor andere natuur. En beste boer het voordeel is dat je dan op je eigen land maatregelen kunt nemen (teeltvrije zone bv, hagen etc) om te voorkomen dat jouw grond door de natuur wordt ingenomen. Je wilt ook niet dat je bedrijf door de natuur beperkt wordt, beperk de natuur dan ook niet. Het is een kwesties van keuzes maken en daar mee verder werken.
  En dan de term duurzame landbouw.

 • no-profile-image

  Bas

  Beste mensen. Ik vraag me af of jullie weten waar je over praat als je de natuur zijn gang laat gaan. Wij als landbouwers zijn verplicht aan moeder natuur om hier goed mee om te gaan en ook ons brood mee te verdienen. Wel eens van een natuurlijk kringloopsysteem gehoord??graag verwijs ik je naar www.vbbm.nu !!

 • no-profile-image

  ing H.P.S. Verstappen

  Dit is een verhaal naar mijn hart. Ik heb al 15 jaar een bedrijf in natuurbeheer en ben al de verschillende instanties met gestudeerde ecologen tegengekomen. Ik ben uit de boerenwereld en begrijp de gedachtengang van de boer. Het punt is dat de boer niet meer is dan een onderdeel van het hele systeem. Je kunt die dan ook niet de taak geven om de natuur te beheren. Natuurinstanties hebben alleen de landbouw proberen te remmen toen die te hard ging. Dit is niet gelukt. Duurzame landbouw en monitoren van veranderingen in de natuur is de sleutel. Onze schaapskuddes beheren natuur door landbouw te doen in die natuur.
  Helaas zijn wij het hier in Nederland eigenlijk beu met alle experts en hebben besloten om te stoppen in Nederland en een land met no nonsense natuurbeheer te gaan zoeken en daar verder te gaan met landbouw in de natuur.
  eric

 • no-profile-image

  john

  Natuur loopt uit de hand. de boeren weten niet veel van de natuur. Ze hadden er nog aan toe kunnen voegen dat de boer is zo stom als het achtereind van een varken. De boer krijgt toch altijd de schult en dat heeft de regering in de hand gewerkt. Het is de boer die het meeste weet van de natuur, hij is met de natuur opgegroeit en dat neemt niemand van hem weg. Die de natuur gronden verknoeit heeft was de vroegere minister van landbouw L.Brinkhorst en de regering zelf. Er werd land opgekocht in alle oorde van het land, ik kan U aanwijzen waar ze 20 HA goede bouwgrond de bouwvoor afgroeven en zo laten liggen en nu hebben ze 20 HA magere distels dat is dan de nieuwe natuur. Het zijn gewoonlijk city slikkers die ons vroeger na riepen als stink boeren maar in de oorlog kwamen ze in kuddes de boer op en sjouwde met volle koffers aardappels huiswaards meestal voor niets. Ik wens alle aanhoudende boeren proficiat.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Met de strekking van de diverse commentaren ben ik het eens. Laat de natuur zijn gang gaan. Dan komt het goed. Degene die menen dat de natuur maakbaar is overschatten zich op een ergerlijke manier. Bewijs: EHS, Oostvaarderplassen. Geldverspilling en het beoogde doel wordt nimmer bereikt. Nederland is zijn verstand kwijt en allang. Stuur dit kabinet svp. naar huis. Het is genoeg geweest o.a. mevrouw Cramer en de heer Koenders; dit metier is niets voor U.

 • no-profile-image

  Niels

  @ A.H Van engelen,

  alle respect voor uw mening maar mij zit het volgende dwars. als het kabinet nu met een geweldig plan van natuur beheer zou komen. dan zou u er mee accoord gaan. maar nu het volgende. dit geweldige idee gaat over uw achtertuin. gewoon laten groeien. of de plaats waar uw werk is en dit ten kosten gaat van uw inkomsten. dan denk ik dat u heel anders tegen die zogenaamde natuurbeheer aankijkt. zie dat land van de boer nu eens als zijn werkterein. de plek waar hij zijn geld moet verdienen. als je daar dat motto van"laat de natuur zijn gang gaan" op los zou laten krijg je als effect dat de opbrengst van het land naar bendeden gaat. is dat wat u in gedachten had? wat uw doel was? ik geloof van niet maar het is wel de harde werkelijkheid.

 • no-profile-image

  Kubelink

  "Willem Bruil, hoogleraar agrarisch recht staat bekend om zijn scherpe analyses", aldus zijn CV.
  Zijn analyse en met name hoe haarfijn hij laat zien waar zijn eigen beperkingen liggen zijn zeer verhelderend, moet ik eerlijk zeggen. Mensen oordelen inderdaad nogal snel over vakgebieden die vaak zo complex zijn dat ze eigenlijk alleen zijn voorbehouden aan de ervaren professional. Zo'n buitenstaander doet zoiets ook inderdaad sneller als hij daar zelf belang bij heeft. Logisch. Bovendien interesseert hij zich meestal niet of nauwelijks in de exacte werkelijkheid en ziet hij weinig of geen nuance. Kan ik ook inkomen.
  Maar nu gaat ook hoogleraar Willem in zijn analyses op exact dezelfde klassieke wijze de fout in als die "boeren" waar hij van spreekt.
  Hoewel hij zelf ter afsluiting toegeeft: "Ik weet ook niet veel van de natuur.", meent hij toch nog even twee alinea's vol te moeten schrijven over professionele natuurbeheerders die hun vak niet verstaan. Willem de hoogleraar agrarisch recht, die de ander veroordeelt op z'n vakgebied. Ja, ja. Ineens weet Willem zogenaamd hoe het allemaal níet moet met weidevogelbescherming, met technologische ontwikkelingen op het gebied van natuurbeheer of met ecologische ontwikkelingen op Texel en de Oostvaardersplassen. Hiermee suggereert hij in feite dat hij het allemaal wèl weet! In zijn ogen fouten of missers, want "Ook natuurbeheerders weten niet veel van de natuur!"
  Hmmm . . . benieuwd dan hoeveel hij weet van agrarisch recht.
  Voor de professionele natuurbeheerder dus opnieuw zo'n nutteloos artikeltje om maar weer ter kennisgeving aan te nemen. Tsja, ze blijven maar pogingen doen. . . Wat donders moeilijk is dat toch, uitgaan van de professionaliteit van iemand (respecteren) zonder hem gelijk al jouw vooroordelen in de schoot te werpen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.