5 reacties

Cursus voor transgene teelt gentech

Telers die gebruik willen maken van transgene gewassen moeten straks misschien eerst een cursus volgen.

Landbouwminister Gerda Verburg laat onderzoeken of het mogelijk is een diploma in de vorm van een spuitlicentie verplicht te stellen, schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Aanleiding hiervoor zijn de uitkomsten van een studie van onderzoeksinstituut PRI naar co-existentie van gangbare en transgene maïs. Hieruit blijkt dat er bij het in acht nemen van de voorgeschreven isolatiegrens weliswaar nauwelijks vermenging plaatsheeft, maar het desondanks niet uit te sluiten valt dat de Europese norm wordt overstegen.

Verburg noemt de kennis van de teler of loonwerker van co-exisistentiemaatregelen een mogelijk zwakke schakel. Daarom laat zij onderzoeken of het mogelijk is hen verplicht een gerichte cursus te laten volgen bij bijvoorbeeld DLV, PPO-AGV of IPC Plant.

Lees ook Zaadbedrijven patenteren 532 genetisch aangepaste genen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  het is wel drempelverhogend,
  dus voor de tegenstanders niet slecht.
  Daarbovenop nog een saus administratie, en de lust zal ons wel vergaan.

 • no-profile-image

  Boer

  Heeft mevr. Verburg wel een cursus gevolgd om minister van Landbouw te worden?
  Of denkt ze de baas te zijn van in haar ogen "domme boeren". Als er een cursus komt voor deze boeren, hebben die boeren in ieder geval een aantal ambtenaren in hun rugzakje. Dus goed voor de werkgelegenheid!!

 • no-profile-image

  Han

  Denkt mevrouw Verburg nu echt de natuur te sturen door boeren en loonwerkers met een Gentech diplome? Volgens mij is niet de boer of loonwerker de zwakke schakel maar de natuur zelf. Mevr. Verburg heeft kennelijk nooit gehoord van bijtjes en hommeltjes die van bloem naar bloem vliegen om honing te verzamelen en stuifmeel te verplaatsen voor de broodnodige bestuiving van de planten. Zo krijgen we kruisbestuiving en dat is goed om inteelt te voorkomen. Helaas hebben deze insecten geen Gentech diploma en vliegen, de onschuld zelve, van een gemodificeerde plant naar de plant van de bioboer en dan heb je het gedonder in de glazen. Het biologische gewas heeft een Gen besmetting opgelopen. Wie heeft de schuld de boer zonder Gentech diploma, de andere was gediplomeerd door mevr. Verburg zelf. Dus de bioboer.
  Ik krijg steeds meer het gevoel dat zelfs onze minister van Landbouw wel heel erg ver afstaat van de natuur. Terwijl ook dat in haar pakket zit. Genetisch Gemodificeerde Gewassen zijn en blijven een gevaar voor het milieu, misschien nog wel groter dan de broeikasgassen, waar iedereen de mond van vol heeft. Terwijl we daar als dolle stieren achter aan rennen, bevuilen de Chemiereuzen onze aarde met nieuwe plantensoort. Met als gevolg nieuwe onkruiden, insecten etc. die resistent zijn tegen het gif dat deze planten maken of waar ze ongevoelig voor zijn.
  Nu is dit volgens Verburg op te lossen door een DIPLOMA. Lijkt me weer een mogelijkheid om werkgelegenheid te creeeren, maar zeker geen schoner milieu.

 • no-profile-image

  boer te Echt

  De collega's bedoelen natuurlijk met "goed voor de werkgelegenheid": dat na invoering van het verplicht diploma de in bureau's te huisvesten ambtenaren (de gecreëerde ambtenaren) aan het werk worden gehouden op kosten van de boer. Zo gaat het met alle nieuwe controle-instanties. Lang leve de cultuur van bureau-creatie in Nederland....

  Ik had mijn hoop juist gevestigd op ZORRO (Zoek Overbodige Regels en Ruim ze Op), maar de wildgroei aan regels en bureau-creatie is veel weelderiger.......

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Behalve wat Han zegt is er nog iets. Gentech is gepatenteerd. De bioboer kan ook nog een boete voor diefstal, plagiaat etc aan z'n broek krijgen als z'n partij gecontroleerd wordt, er gentech onderdeeltjes inzitten en hij niet de gentecht gewassen bij Monsanto cs heeft gekocht. Dan is hij in overtreding wegens inbreuk op patenten en krijgt hij een boete.
  Bioboeren moeten nu al op zoek naar verscholen stukjes land met veel bomen er omheen om gifinwaaien etc. te voorkomen. Hoe moet een bioboer zich weren tegen 'ingevlogen' gepatenteerd materiaal en daarmee tegen het leger advocaten van de patenthouders?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.