Redactieblog

2 reacties

Bluetongue bij kalf via koe

Ongeboren kalveren kunnen via de moeder besmet raken met bluetongue.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Aanleiding was de export van drachtige koeien naar Noord-Ierland, waaruit kalveren werden geboren met bluetonguevirus. De koeien waren volgens de test virusvrij. "Tot dan toe was deze overdracht naar de ongeboren vrucht alleen maar aangetroffen na vaccinatie met afgezwakte bluetonguevirussen. Deze variant van bluetongue serotype 8 blijkt een uitzondering te zijn", zegt CVI-viroloog Piet van Rijn.

In het onderzoek zijn kalveren van 400 koeien onderzocht waarvan de kalveren na 1 januari, in de knuttenvrije periode, zijn geboren. 221 koeien hadden antilichamen tegen bluetongue. "Bij 34 kalveren, ruim 15 procent, uit de bluetongue-koeien werd virus gevonden. Dit hebben ze tijdens de dracht via de moeder gekregen."

"Voor de verspreiding van bluetongue zijn kalveren mogelijk de eerste tijd geen gevaar omdat het virus wordt weggevangen door antilichamen. We weten nog niet wat er gebeurt als de maternale bescherming stopt. Mogelijk vormen kalveren een virusbron voor knutten en daarmee een gevaar voor de rest van de veestapel", aldus Van Rijn.

De hele discussie over het overwinteren van het virus krijgt hierdoor een andere wending. "Vaccineren van dieren die gedekt worden verkleint de kans op besmette kalveren in het volgende seizoen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Freek

    Wanneer doorbreekt iemand nu eens die gestoorde gedachte dat een dier ziek is als het antilichamen van een ziekte in het bloed heeft. Antilichamen betekenen dat de ziekte voorbij is en dat het lichaam zich gewapend heeft tegen een volgende aanval door het maken van antistoffen. Gelukkig heeft de schepper het ook nog zo gemaakt dat de moeder de nakomeling via de biest een eerste bescherming meegeeft. Met antilichamen kun je geen besmeting veroorzaken en in het geval van blauwtond word het virus niet van dier op dier overgebracht maar is daarvoor een tussenpersoon, de knut, nodig. DUs in dit geval is er ook tussen de besmetting en de antilichamen geen besmettingsgevaar, zeker omdat het een speciale knut is die het transport verzorgt. Probeer nou eens met de natuur te werken ipv er tegen te vechten want dat win je nooit!!

  • no-profile-image

    avaire influenza

    Het hangt er maar net van af hoe hoog de concentratie antilichamen was. Misschien heeft de moeder wel antilichamen mee gegeven en is dit een lage concentratie, wanneer het kalf bij een tweede test een hogere concentratie in haar bloed heeft kan men pas zeggen dat ze besmet is geweest

Of registreer je om te kunnen reageren.