223 x bekeken

Verburg moet Brussel toestemming vragen voor uitbesteding keuringen

De uitbesteding van de controles in slachthuizen aan het bedrijf KDS wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren twijfelt aan de rechtmatigheid daarvan en een meerderheid van de Kamer steunt haar oproep om Brussel hier een oordeel over te laten vellen.

Eerder dit jaar zei landbouwminister Gerda Verburg dat het laten verrichten van postmortemkeuringen door een commercieel bedrijf niet in strijd is met Europese regelgeving. Zij gaat er van uit dat Brussel die handelswijze accepteert, omdat er al twee jaar geen kritiek meer is gekomen van de Europese Commissie.

De uitbesteding van de controletaken ligt de laatste maanden flink onder vuur in de Tweede Kamer. Door een reeks van incidenten bij veetransporteurs en slachthuizen pleiten met name de linkse partijen ervoor dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de controles weer in eigen handen neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.