Redactieblog

6 reacties

'Varkens houden zonder dierrechten'

Varkenshouders die de mestproductie volledig buiten de landbouw afzetten, moeten zonder dierrechten kunnen produceren.

Dat zegt voorzitter Henk Veltkamp van de vakgroep varkenshouderij van LTO Noord Overijssel op een bijeenkomst in Rijssen. "Het is niet terecht dat de intensieve veehouderij aan dierrechten gebonden zit, terwijl de melkveehouderij op mestgebied niet beperkt wordt in de productiecapaciteit. Het melkquotum wordt uitgebreid en daarmee zal de mestproductie ook toenemen, met bijbehorende gevolgen van de totale mestmarkt."

Veltkamp voorziet dat het politieke klimaat op dit moment niet geschikt is om dit onderwerp op de agenda te zetten. "De discussie over de intensieve veehouderij wordt nu veel te veel met emotie gevoerd. Dit kan prima besproken worden als er weer wat rationeler wordt gedacht."

De LTO-bestuurder denkt dat het wel realistisch is om varkens te houden zonder dierrechten. "We hebben nu een dubbel slot op de intensieve veehouderij. Met wat meer vertrouwen in de sector vanuit de overheid is dat niet meer nodig."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  sorry schrijf fout! Het had moeten zijn: Er is geen reden om GEEN varkens te houden zonder varkens rechten als de mest in het buitenland wordt afgevoerd! Dat wil dus zeggen, ondanks dat het concurentie is op de mest markt mag van mij de Nederlandse mest hier komen, als het maar niet in de intensievere gebieden vlak over de grens terecht komt! Als men die mest 100 km over de grens brengt dan betalen ze daar geld bij, en terecht! Daar zijn ze blij als een varkenshouder mest voor hen produceert! Dus weg met die varkensrechten. Dit is rechtsongelijkheid ten opzichte van de melkveehouderij!

 • no-profile-image

  jos

  ik vraag me af hoe concreet dat is.
  mest volledig buiten de landbouw afzetten. Waarschijnlijk zal hij wel bedoelen mest buiten NL afzetten. En dan ben ik het er niet mee eens. Mest is mest.

 • no-profile-image

  .

  Ik woon in Duitsland en ik weet dat er nu een deel van de transport kosten van de mest betaald worden door de afnemer. Dit wil dus zeggen dat er vraag is naar goede mest nu de kunstmest duurder wordt. Je moet er alleen voor zorgen dat het in de goede gebieden terecht komt! Uit dit oogpunt gezien is er geen reden om varkens te houden zonder varkensrechten waarvan de mest goed afgezet kan worden in het buitenland. Bovendien denk ik dat varkens rechten geen stand houd als het melkqoutum weg is en de melkveestapel uitgebreid kan worden. De dierlijke sectoren hebben recht op gelijke behandeling! Er komt wel iemand die dit aanvecht. Dit kan Nederland beter voor zijn. Wil dus zeggen of koe rechten of geen varkens rechten!

 • no-profile-image

  Mirjan

  Zullen we meteen ook maar de mensenrechten afschaffen??

 • no-profile-image

  martien

  wat een onzin, Mirjan, wat hebben mensenrechten te maken, met op een verantwoorde manier de mest afzetten buiten de landbouw. Mestproductierechten zijn er om niet meer mest in Nederland te krijgen. Als je aan deze voorwaarden voldoet, heb je toch ook geen mestproductierechten nodig. Ga je aub ergens anders afreageren.

 • no-profile-image

  ?

  Wat een onzin vorige reactant. Hoe kun je een link leggen tussen het behouden van varkensrechten omdat aan duitse zijde betaald zou worden voor goede kwaliteit varkensmest.
  Opvallend, maar ook kleinzerig, jouw laatste zin. Volgens mij probeer je via een omweg de Nederlandse melkveehouderij en varkenshouderij aan banden te leggen voor je eigen mestafzet in Duitsland. Er wordt toch betaald volgens jou of niet?
  Hoog tijd dat we in Duitsland het dure kunstmest kunnen vervangen door organische mest. Goed voor milieu en portemonnee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.