Redactieblog

534 x bekeken 1 reactie

Stormloop op vaccinatie bluetongue

De belangstelling voor vaccinatie tegen bluetongue is groot. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs dierenartspraktijken.

Alleen in het Zuiden blijken enkele rundveebedrijven bewust niet te willen vaccineren. De meeste dieren zijn er al immuun omdat ze vorig jaar de ziekte hebben doorgemaakt.

De belangstelling blijkt zowel in het Zuiden als in het Noorden groot. Bij het Friese dierenartsencentrum Oosterwolde blijkt dat 70 procent van de melkveehouders en 80 procent van de schapenhouders wil vaccineren.

"Schapenhouders willen eerst omdat zij de meeste zieke en dode dieren verwachten, maar melkveehouders willen ook eerst", vertelt dierenarts Sacha Plekkenpol. "Weken geleden hadden we al telefoontjes van boeren."

Praktijkmanager Marieke Haver van de Groningse dierenartspraktijk Van Stad tot Wad merkt dat er in het gebied veel belangstelling is. "Meer dan de helft van de rundveehouders en vrijwel alle professionele schapenhouders hebben zich al gemeld. Het vee is hier nog vrijwel onbeschermd, omdat we nog niet veel bluetongue hebben gehad."

Organisatie voor dierenartsen KNMvD constateert dat er zowel bij veehouders als bij dierenartsen nog veel vragen zijn, vooral over eventuele bijwerkingen van het vaccin. De eerste 1 miljoen vaccins worden in mei verdeeld over dierenartsenpraktijken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    B.Doornebosch

    N.A.V. enting tegen bluetongue.
    Wat zijn de kosten,ik lees hier nergens wat over,of is het soms gratis??

Of registreer je om te kunnen reageren.