Redactieblog

7 reacties

Stichting Natuurmonumenten beheert 100.000 hectare natuur

Natuurmonumenten heeft haar 100.000e hectare natuurgrond aangeschaft.

Deze mijlpaal werd bereikt door de aankoop van een perceel tussen het Limburgse Itteren en Borgharen, dat onderdeel wotdt van het natuurgebied langs de Grensmaas.

"Natuurmonumenten is bijzonder tevreden dat we in ruim honderd jaar tijd 100.000 hectare kostbare natuur voor de toekomst hebben kunnen veiligstellen. Maar we kunnen nog lang niet op onze lauweren rusten", zo stelt Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten. "Veel planten- en diersoorten hollen nog steeds achteruit door versnippering, verdroging, verzuring en vermesting van natuur en landschap."

De Graeff voorziet dat er de komende jaren nog hard gewerkt moet worden om de Ecologische Hoofdstructuur conform planning te realiseren. "Dan zullen niet alleen planten en dieren, maar ook het toenemend aantal natuurrecreanten de broodnodige ruimte krijgen", aldus De Graeff.

De discussie die LTO en het NAJK aanwakkeren dat er geen landbouwgrond meer moet worden omgezet in natuur, vindt De Graeff een schijnargument. "De hoeveelheid Nederlandse landbouwgrond die wordt teruggegeven aan de natuur is marginaal."

Lees ook NAJK: nieuwe natuur is misdaad tegen menselijkheid

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Martin

  nog meer verwildering van mooie landbouwgrond en weer minder voedergewassen voor mens en dier. Of zullen we de bossen van natuurmonumenten leeg jagen. Hebben we weer meer voedsel.

 • no-profile-image

  gert

  voor elke HA ontvangen ze 1000 euro landbouwsubsidie en nog geld van de postcodeloterij,tel uit je winst

 • no-profile-image

  boer

  De vlag mag halfstoks, wat een verschrikkelijke mijlpaal. En dit allemaal voor de subsidie verslindende recreatieve en toeristische sector. Niet betalen, alleen maar halen over de ruggen van anderen.
  Vliegveld Beek ligt dichtbij, straks komen natuurliefhebbers over de hele wereld per vliegtuig van dit stuk natuur genieten.

 • no-profile-image

  Henk

  De laatste zinsnede van prof Stassen spreekt mij aan, maar staat m.i. haaks op het standpunt van de PvdD, die ons probeert aan te praten dat de manier van omgaan met dieren bepalend is voor ons menselijk gedrag.
  Deze opvatting lijkt besmettelijk -> ook planten krijgen inmiddels een afgeleide vorm van aandacht. Ook in deze sector een hoogleraar ( prof Struik?)aan het woord om voor overdreven aandacht te waarschuwen.

 • no-profile-image

  john

  Binnen een aantal jaren is de meeste grond van natuurmonumenten nodig om de 800.000 leden te voeden en te voorzien van (bio)brandstof.

 • no-profile-image

  gert

  zimbabwe is een voorbeeld voor natuurmonumenten,bijna alles is weer natuur

 • no-profile-image

  gert

  en staatsbosbeheer dan ?en al die andere natuurorganisaties ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.