Scherpere controle op besteding Europese subsidies

Nederland moet mogelijk tussen de 25 en 30 miljoen euro aan subsidies terugbetalen aan Brussel.

Uit een steekproef blijkt dat zo’n 3 procent van de uitgaven uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling niet aan de voorwaarden voldoet.

Twee jaar geleden tikte de Europese Commissie Nederland hierover al op de vingers. Volgens Brussel deugde de controle op de besteding niet. Economieminister Maria van der Hoeven heeft daarop een steekproef laten uitvoeren, waaruit blijkt dat er met 2,9 procent van de tussen 2000 en 2006 gedane uitgaven iets mis is. Het gaat daarbij om geld dat wordt besteed aan de economische ontwikkeling en milieubescherming van achtergebleven gebieden.

Als het onderzoek representatief is voor de besteding van alle gelden, gaat het om maximaal 30 miljoen euro waarvoor niet aan de voorwaarden is voldaan. Nederland heeft nog tot het einde van dit jaar om dit geld op een andere manier te besteden. Gebeurt dit niet, dan vloeit het terug naar Brussel.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Hoeven dat het niet om fraude gaat, maar zaken als verkeerd berekende loonkosten of onjuiste taxaties van grondaankopen. Met een foutenmarge van 2,9 procent bevindt Nederland zich overigens ver onder het Europese gemiddelde, dat vier keer zo hoog ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.