Redactieblog

Schapensector niet eens met vaccinatiestrategie

De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) is niet tevreden met de vaccinatiestrategie tegen bluetongue van landbouwminister Gerda Verburg.

Verburg geeft in het vaccinatieplan voorrang aan runderen die rond de inseminatiedatum zitten en fokschapen. De LWPS vindt het goed dat fokrammen als eerste worden gevaccineerd, maar pleit daarna om alle lammeren te vaccineren en geen onderscheid te maken tussen fok- en slachtlammeren. “Ramlammeren zijn vaker en ergerziek dan ooilammeren. De ziekte maakt echter geen verschil tussen foklammeren en slachtlammeren. Daarom kunnen beter alle lammeren gevaccineerd worden."

Ook vindt de LWPS het onverstandig om volwassen schapen later te vaccineren. "De ziekte heeft veel schade veroorzaakt in de schapenhouderij. Als blijkt dat de dieren nog onvoldoende immuniteit hebben en opnieuw ziek worden, krijgt deze sector opnieuw een zware klap."

Of registreer je om te kunnen reageren.