Redactieblog

2 reacties

Ruim 20 procent hoogleraren WUR betaald door externen

Ruim 20 procent van de hoogleraren van de Wageningen Universiteit wordt betaald door bedrijven of organisaties uit het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit gegevens van de universiteit die op aandringen van minister Ronald Plasterk van onderwijs openbaar zijn gemaakt. De 43 buitengewoon hoogleraren zijn meestal tijdelijk ingesteld voor één dag in de week voor een periode van vijf jaar. De hoogleraren zijn aanvullend op de bestaande leerstoelgroepen. De buitengewone hoogleraren worden door de universiteit getoetst op wetenschappelijke relevantie en wetenschappelijk kwaliteit.

De buitengewoon hoogleraren worden onder andere gefinancierd door Nestlé, de Nationaal Coöperatieve Raad, Nutreco, The Greenery, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Vion en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). De NZO is met drie hoogleraren de grootste leverancier van hoogleraren uit bedrijfsleven.

"De studenten weten dat de buitengewoon hoogleraren afkomstig zijn uit het bedrijfsleven en daar ook door betaald worden", aldus een woordvoerder van de universiteit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera Dhooge

  In 't rijtje van buitengewoon hoogleraren WUR gefinancierd door bedrijven of organisaties uit 't bedrijfsleven miste ik de Coöperatieve Producenten organisatie voor de Nederlandse mosselcutuur die de buitengewoon hoogleraar Duurzame schelpdiercutuur mede financiert.

  een zeer betrokken familid van een mossel BV te Yerseke.

 • no-profile-image

  .

  Beste Mariska, graag publicatie van alle organisatie's en niet alleen de landbouw gerelateerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.