Redactieblog

271 x bekeken

Overdracht van H5N1-virus van mens op mens

Het vogelpestvirus H5N1 wordt op beperkte schaal overgedragen van mens op mens.

Dat concluderen Amerikaanse en Chinese wetenschappers op basis van een geval in China. De besmetting van een vader en zoon met het vogelpestvirus H5N1 is hoogstwaarschijnlijk van mens op mens gegaan. Vorig jaar overleed een 24-jarige Chinese man aan vogelpest, terwijl zijn vader ook besmet was met het virus. De 52-jarige Chinees overleefde de ziekte dankzij een experimentele behandeling.

De menselijke overdracht blijkt uit analyse van DNA-monsters en op basis van de epidemiologische, klinische en virologische gegevens van het geval. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De zoon liep de besmetting waarschijnlijk op bij een bezoek aan een markt waar levend pluimveewerd verhandeld. De vader heeft de infectie opgelopen door intensief contact met zijn zieke zoon. Het H5N1 virus dat bij beide patiënten geïsoleerd kon worden bleek genetisch identiek met uitzondering van één niet synoniem nucleotide dat was vervangen.

Onderzoekers vrezen dat H5N1 een wereldwijde pandemie kan veroorzaken, al lijkt de kans hierop te verminderen, omdat de overdracht van mens op mens tot op heden heel beperkt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.