Redactieblog

Mensen ziek na drinken rauwe melk

Vorig jaar zijn achttien mensen ziek geworden na het drinken van tankmelk bij een veehouder.

Dat blijkt uit onderzoek van de VWA dat gepubliceerd is in het Infectieziektenbulletin van het RIVM. Na een bedrijfsuitje met 23 mensen bleken 18 mensen ziek geworden. De mensen waren op bezoek geweest bij een melkveebedrijf in de omgeving van Den Haag. Op het bedrijf hadden 19 mensen rauwe melk gedronken uit de tank. Uit onderzoek bleek de melk besmet te zijn met campylobacter.

Van de 19 personen die rauwe melk hadden gedronken, waren 16 ziek geworden. De mensen hadden diarree, hoofdpijn, buikpijn en koorts. De duur van de klachten varieerde van drie tot acht dagen.

Bij het betrokken veebedrijf zijn monsters van rauwe tankmelk, uierdoekjes en mest genomen. In deze monsters is campylobacter aangetroffen. De veehouder is door de VWA geadviseerd geen rauwe melk meer te verstrekken aan bezoekers. Voor de verkoop van rauwe melk zijn strikte regels, voor het verstrekken van de melk tijdens excursies zijn geen wettelijke regels.

"Het drinken van rauwe melk is niet zonder risico. Het is een bekende bron voor Salmonella, E Coli, Campylobacter en Listeria", aldus de VWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.