Redactieblog

471 x bekeken

LEI: regels voor nevenactiviteiten in bestemmingsplan

Regelgeving voor horeca op agrarische bedrijven kan goed worden vastgelegd in bestemmingsplannen, in combinatie met een provinciale handleiding.

Dat concludeert landbouweconomisch instituut LEI in een onderzoek naar de regelgeving voor nevenactiviteiten op bedrijven.

Gemeenten hebben grote verschillen in de regels voor nevenactiviten op agrarische bedrijven, zo blijkt uit het onderzoek in opdracht van LTO Nederland.

LEI analyseerde de regelgeving in acht gemeenten die al meerdere verbredingsactiviteiten op hun grondgebied hebben. "Bij verbreding op het agrarische bedrijf komt er vrijwel altijd meer horeca aan te pas. Ongeacht de aard van de nevenactiviteiten", aldus de onderzoekers. De behoefte aan meer horeca bleek tijdens een rondgang langs activiteiten op agrarische bedrijven.

De regels voor horeca bij de boer verschillen sterk. De ene gemeente eist een exploitatievergunning, terwijl anderen met vrijstellingen werken.

"Boeren willen duidelijkheid over de regelgeving", vindt LTO. "Ondersteunende en kleinschalige horeca-activiteiten zou een standaard onderdeel van agrarische verbreding kunnen worden. Hierdoor zouden deze, mits verbonden aan een functionerend agrarisch bedrijf, probleemloos binnen de agrarische bestemming kunnen vallen", aldus LTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.