Kwaliteit haalt WTO-ronde niet

Onderwerpen zoals dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid komen zeer waarschijnlijk niet aan bod in de huidige onderhandelingsronde van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Toch blijft Nederland pleiten voor deze zogeheten non-trade concerns, stelt landbouwminister Gerda Verburg. Voor de meeste leden van de WTO zijn de kwaliteitseisen aan producten nauwelijks van belang. In de onderhandelingen over een vrijere handel spelen die dan ook geen rol van betekenis. Volgens Verburg kan dat echter geen reden zijn niet te pleiten voor meer aandacht voor de non-trade concerns, al is het maar om deze in de volgende onderhandelingsronde wel op de agenda te krijgen.

Datzelfde schrijft ook staatssecretaris Frank Heemskerk (economische zaken) in antwoord op vragen van PVV’er Dion Graus. Onlangs zei Heemskerk in een interview in De Telegraaf dat de Nederlandse wensen op dit gebied onhoudbaar zijn. Dat kwam hem op kritiek te staan van de Tweede Kamer. Zo zei Joop Atsma (CDA) dat Heemskerk 'een draai om zijn oren' moest krijgen.
De beide bewindslieden hebben daar inmiddels met elkaar over gesproken. Volgens Verburg is er geen sprake van tegengestelde opvattingen, zoals enkele Kamerleden suggereerden.

In antwoord op vragen van de VVD schrijft Verburg aan het parlement dat het huidige WTO-voorstel op het gebied van landbouw nog tekort schiet. Zij wil meer aandacht voor dierenwelzijnsgevoelige producten zoals pluimveevlees, eiproducten en varkensvlees. Ook stelt zij dat bij een akkoord Europese consumenten er in koopkracht op vooruit gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.