200 x bekeken

Klepcontroles bij alle exportverzamelplaatsen

Bij alle exportverzamelplaatsen worden klepkeuringen uitgevoerd.

Dat geldt ook voor bedrijven die zich hebben aangemeld voor het nieuwe interne kwaliteitssysteem van de sector.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de certificering voor exportverzamelplaatsen nog niet goedgekeurd. Dat betekent dat bedrijven die zich hebben aangemeld, toch te maken krijgen met controles aan de laadklep. Volgens het ministerie van landbouw gaat het om veertien ondernemingen. Vanaf het moment dat het systeem wel groen licht krijgt, wordt alsnog overgegaan op stalkeuringen.

De bedrijven die deelnemen aan het kwaliteitssysteem Dierwaardig vervoer voor diertransporten ontlopen wel de dure klepkeuring. De VWA heeft hier zijn goedkeuring aan gegeven. Vier ondernemingen zijn inmiddels gecertificeerd en de komende maand volgen nog zo’n zestig andere transportbedrijven.

Minister Gerda Verburg van landbouw zei vorige week tijdens een debat met de Tweede Kamer dat het haar of de VWA niet aangerekend kan worden als het de kwaliteitsystemen niet voor 1 april zouden zijn goedgekeurd. Zij vindt dat de sector wel erg lang gewacht heeft met het indienen van voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.