Redactieblog

2 reacties

KNMvD: strategie bluetongue niet meest efficiënt, maar wel haalbaar

De vaccinatiestrategie tegen bluetongue van landbouwminister Gerda Verburg is niet het meest efficiënt, maar het is wel haalbaar.

Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). “Het advies om runderen te vaccineren in de periode rond de inseminatiedatum zorgt ervoor dat er meerder bedrijfsbezoeken nodig zijn voordat een veestapel is gevaccineerd. Dit is niet zo efficiënt. Voor rundveebedrijven, waarvan 80 tot 90 procent van de bedrijven maandelijks bezocht worden door de dierenarts is het niet zo’n probleem, omdat de koeien dan ook vast staan aan het voerhek. Schapenbedrijven hebben doorgaans geen maandelijks dierenartsbezoek, waardoor de dieren speciaal gevangen moeten worden. Dit is lastiger”, aldus Arjan den Hartog van de KNMvD.

Verburg adviseert ook dat fokrammen, lammeren voor de fokkerij en fokschapen en - geiten bij de kleine herkauwers het eerst gevaccineerd moeten worden.

De Nederlands Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de strategie. “De overheid gaat er vanuit dat runderen die in 2007 besmet waren nu beschermd zijn. Het aantal vaccins dat besteld is, is hierop gebaseerd”, aldus de NMV. De NMV vreest echter dat runderen meermaals besmet kunnen raken met het virus en pleit daardoor voor het vaccineren van de volledige rundveestapel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Arjan den Hartog lijkt mij een beetje een wereldvreemde zielepoot. En dat is woordvoerder van de KNMvD.
  "De schapen moeten speciaal gevangen worden en dat is lastiger"". Zou zo'n man helemaal niet begrijpen dat we allang gelukkig zijn dat we onze schapen eindelijk kunnen vaccineren tegen blauwtong?
  Zijn die toppers van de KNMvD misschien mislukte dierenartsen die niet geschikt zijn voor de velddienst en achter hun bureau's een invulling geven aan het bijelkaar schrapen van hun inkomen?

 • no-profile-image

  wil

  kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat de gevallen in het zuiden, waar schapen in 2006 en 2007, dus twee keer achtereen, blauwtongverschijnselen vertoonden, blijkbaar genegeerd worden? Wij verloren een oudere ooi in december 2007, terwijl ze eerder dat jaar ook al ziek was van blauwtong.

Of registreer je om te kunnen reageren.