Redactieblog

Humuszuren verhogen gemiddelde gewasopbrengst

Humuszuren zorgen ervoor dat gewassen voedingsstoffen uit de bodem beter benutten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Gent en de Bodemkundige Dienst België. Door de betere benutting van voedingsstoffen levert het gewas een hogere en kwalitatief betere opbrengst, zo blijkt uit het onderzoek.

De Belgische overheid gaf opdracht voor het onderzoek met als doel het effect te meten van kunstmatige toediening van humuszuren op de bodemeigenschappen, de nutriëntenopname, de kwaliteit en de grootte van de gewasopbrengst. De proeven werden gedaan met mais, aardappelen, grasland, prei en spinazie. Bij spinazie bleken de humuszuren geen positief effect te hebben op de opbrengst.

Als humuszuur werd Humifirst van kunstmestproducent Triferto gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat humuszuren in de praktijksituatie geen effect hebben op de vochttoestand van de bodem. De toediening van compost en organische NPK-meststoffen blijken meer invloed te hebben op de vochttoestand. Wel bleek de uitspoeling van nitraat te verminderen na het gebruik van humuszuren.

Bij de plant blijkt het wortelvolume van het gewas te vergoten, waardoor de mineralen makkelijker opgenomen kunnen worden. In grasland werd een duidelijke meeropbrengst van de eerste grassnede vastgesteld, terwijl de latere snedes minder opbrengst hadden. Bij de teelt van aardappelen in 2006, toen het erg droog was, bleken de humuszuren meer opbrengst te genereren. Bij een aardappeljaar met gemiddeld hoge opbrengsten, zoals 2007 is er geen duidelijk verschil met humuszuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.