Redactieblog

291 x bekeken 7 reacties

Friesland Campina: wie profiteert? (5)

Natuurlijk de directeuren en boerenbestuurders. Hoe groter de onderneming, hoe meer geld ze krijgen.

Geen probleem, tenminste als ze het maar ruimschoots voor ons terugverdienen. Maar de boeren van Friesland Foods en Campina?

Op korte termijn varen de leden van Friesland Foods er wel bij. Ik kan tenminste een bedrag met zes cijfers verwachten. Even minder dan 6 euro per 100 kg melk en de winst op de aandelen. Dat is kassa!

Zo profiteren we dus van onze rijke coöperatie Friesland Foods. Een meevaller, want ik heb eigenlijk ooit geweten dat wij zoveel rijker waren dan Campina. Voor de leden van Campina een beetje zuur. Zij krijgen niets uitbetaald.

Sterker nog, ze moeten betalen voor het bedrag, dat wij uitgekeerd krijgen. Immers het benodigde geld komt uit de reserves van straks Friesland Campina. Die moeten later weer aangevuld worden. Daar betalen ook de Campinaleden aan mee.

Is het dan kommer en kwel voor Campinaleden? Welnee. Zij kregen een magere melkprijs in het afgelopen jaar. Na de fusie wordt de melkprijs van de nieuwe coöperatie dezelfde voor alle leden. Daar profiteren we allemaal dus van. En Campinaleden extra.

Conclusie: alle leden kunnen een beetje blij zijn. Met dien verstande dat de nuchtere Noorderling iets uitbundiger zou kunnen reageren dan zijn Zuidelijke collega.

Maar dat ligt de Noorderling niet. Dat blijkt ook uit de klaagzang van DDB-bestuurder Sieta van Keimpema. Die kondigt al weer acties aan vanwege de te lage melkprijs. Daar zakt m'n broek van af. Kun je nu nooit eens een beetje tevreden zijn?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ankie

  Sieta Keimpema doet wat Campina en LTO hebben nagelaten het laatste decennium: zorgen voor een duurzame toekomst van de melkveehouderij in NL.
  Lto lijkt alleen maar gebaadt bij een lage melkprijs, immers zij bleven inzetten op quotumverruiming, terwijl ze wisten dat dit een daling tot gevolg zou hebben. Maar och, die boeren lopen nog wel een tandje harder voor minder geld! Tja, LTO en Campina :jammer dat duurzaam produceren dadelijk niet meer MET NEDERLANDSE BOEREN KAN, WANT DAN WORDT JULLIE DUURZAAMHEID OOK BEDREIGD!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  g

  Lang leve het DDB! Die streven tenminste naar iets! En doen tenminste iets....LTO bestuurders die verdienen een mooi zakcentje bij door in het bestuur van de lto te zitten...Dusse die hoeven schijnbaar niet zo'n 'normale' melkprijs! Jammer dat de LTO vaak in deze dingen ver achter de feiten aan hobbelen

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer, je slaat de plank mis met de opmerking, dat alle fusieboeren dezelfde melkprijs gaan beuren. Want in de fusievoorstellen staat, dat de grote boeren tot wel 2 cent meer gaan beuren voor dezelfde kilo melk als kleine boeren. Toen ik op de voorjaarsledenvergadering vroeg waarom of dat zo is, werd als enige argument gegeven, dat met die hogere melkprijs voor de grote boeren, zij minder in de verleiding zouden komen om de melk aan een andere zuivwelfabriek te gaan leveren.
  Dat die toeslag uit de portemonnee van de kleine boeren moet komen was geen probleem, want die kunnen toch niet overstappen naar een andere zuivelfabriek. Ik ben woedend over deze anti cooperatieve mentaliteit.
  De 60 % bedrijven (onder de 5,5 ton) gaan de bonus betalen voor de 20% bedrijven boven de 8 ton melk. De tussenliggende categorie is financieel ongeveer neutraal.
  Dit onrecht moet aangepakt worden; met mij zijn ze nog niet klaar!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Vergaderboer neemt Sieta wel vaak op de korrel. Maar ja, wat wil je, "Was sich liebt, das neckt sich".

 • no-profile-image

  Jan

  Als men in Nederland nog melkkoeien wil blijven houden, zal de melkprijs de kostprijs moeten halen! Iedereen die een beetje verstand van zaken heeft, weet dat de kosten hard stijgen. Ook bijna elk jaar een loonstijging. Ik denk dat de klaagzang van Sieta Keimpema zeer te recht is. Want zij weet als geen ander dat het voor velen het einde verhaal is. Van de hele keten krijgt de melkveehouder het minste in zijn portemonee. Als de marge eens eerlijk verdeeld wordt, dan kan het nog goed komen! Maar de kostprijs moet het halen!

 • no-profile-image

  Berend Oevermans

  Ten eerste wat betreft de 6 euro per 100 kg melk die de FF leden zouden ontvangen. Dit bedrag wordt op naam bijgeschreven, maar niet uitgekeerd. Daarom is het nog wel een meevaller.
  Wat betreft de klaagzang van Sieta van Keimpema wil ik het volgende opmerken.
  Iedere ondernemer streeft naast een lage kostprijs naar een zo hoog mogelijke opbrengstprijs.
  Jammer dat AGD, maar vooral ook LTO de kritiek van DDB voorzitter Sieta van Keimpema op de melkprijsdaling afdoet
  als klaagzang. Als er iemand is die voor een goede kostendekkende melkprijs vecht is zij dat wel. Bovendien blaast ze haar partijtje mee binnen de EMB als vice voorzitter.Jammer dat er bij LTO geen bestuurders van een dergelijk
  kaliber rondlopen.

 • no-profile-image

  .

  Ben het helemaal met jullie eens berend en jan. En ik onderschrijf de mening van berend; de grootste bedreiging voor een fatsoenlijke marge wordt veroorzaakt uit onze "eigen" gelederen. Met name de berichtgeving in agrarische dagbladen is afgezonken tot propagandisme. Wát een inleiding in dit onderwerp dat bestuurders profiteren, dit is stemmingmakerij van de bovenste plank en alleen bedoeld om de aandacht van de lezer te sturen en te beïnvloeden.
  Trouwens,relatief gezien zijn dit peanuts. Dit moeten de agrarische bladen eens publiceren over de bestuurders van hun adverteerders, maar hier hebben ze de "guts" niet voor omdat ze er gretig van eten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.