Redactieblog

2 reacties

Friesland Campina: weer marktconforme melkprijs? (3)

Krijgen we straks echt de hoogste melkprijs van Noordwest Europa? Ik heb zo mijn twijfels. Dat heeft een aantal oorzaken.

Ten eerste wordt de marktconforme melkprijs van Friesland Foods wel afgeschaft, maar komt terug in een andere vorm. De huidige marktconforme melkprijs is gestoeld op de prestaties van een viertal zuivelondernemingen. De nieuwe is het gemiddelde van ruim veertig zuivelbedrijven in Noordwest Europa. Dus weer geen eigen melkprijs!

Boven op die melkprijs komt dan een soort prestatietoeslag. Die komt uit de betere prestaties van Friesland Campina ten opzichte van het gemiddelde van de andere ondernemingen. Dus als er geld overblijft na het betalen van de gemiddelde melkprijs, kan er een prestatietoeslag worden uitgekeerd.

Kan. Want het is helemaal niet zeker of dat ook gebeurt. Eerst moet er gereserveerd worden. Dat zal een forse reservering worden. Het eigen vermogen wordt namelijk uitgehold door de uitbetaling van de 6 euro per ruim 100 kg melk aan de leden van Friesland Foods en het inkopen van de aandelen van Friesland Foods. Reken dus maar dat er de eerste jaren veel geld wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van Friesland Campina. Dat komt niet in de prestatietoeslag.

Voeg daarbij het feit dat Campina vorig jaar een lage melkprijs uitbetaalde. Het is duidelijk dat die eerst moet worden opgetrokken naar het niveau van het gemiddelde. Ook dat gaat ten koste van de prestatietoeslag.

Tot slot komen volgens het bestuur de voordelen van de fusie pas in 2012 tot uiting in de melkprijs. Dat betekent dat we de komende jaren blij mogen zijn als we een marktconforme melkprijs beuren. En dat is toch wel een tegenvaller.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik denk eerder aan een gemiddelde prijs in 2012, tenminste als er geen volgende goede fusie komt, zodat het dan over 3 jaar 2018 wordt of zoiets. De mensen bij campina zijn beter met het uitleggen waarom en wanneer de melkprijs wel gemiddeld wordt dan in het vermarkten van de melk.

 • no-profile-image

  gelukkige boer

  Had je wat anders verwacht?De kostprijs van deze 2 grote gedrochten ligt veel te hoog,maar ja dat kan met leden die veel te blij zijn dat ze er mogen leveren.
  Het is net als met boeren ,het zit niet in het vele verdienen maar in het weinige uitgeven!!
  Dan blijf je boer en kan je als coop de hoogste prijs uitbetalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.