Redactieblog

325 x bekeken 12 reacties

Friesland Campina: terug naar af (1)

Daar zijn ze dan, de fusievoorstellen van Friesland Campina. Eerste indruk? Teleurstellend. Gewoon terug naar af.

Een ouderwetse coöperatie. Schudde Friesland Coberco de coöperatieve veren af, Friesland Campina tooit zich weer volop met de verfomfaaide veren.

Jammer. Ik had gehoopt dat we een coöperatie kregen met nieuw elan. Die een schok teweeg zou brengen. Zowel voor de leden, de medewerkers als de afnemers, zoals de supermarkten. Niets daarvan. Het is een ouderwetse fusie, zoals die vroeger ook plaatsvond tussen de dorpscoöperaties. Met één verschil. De verrekening van het eigen vermogen.

Friesland Foods is rijker en dat is op de één of andere manier uitgerekend. We krijgen als zoethoudertje 6 euro per 105 kg melk uitgekeerd. Leuk, maar is het wel het werkelijke verschil in waarde? Hoe is het berekend?

Dan onze aandelenstructuur. Ik geef toe, ik moest er aan wennen bij de fusie tussen Friesland en Coberco, tien jaar geleden. De argumenten waren echter overtuigend. Een aandelenstructuur paste in een moderne coöperatie. Je kreeg een scheiding tussen de melkprijs en het rendement van de onderneming. De kans bestond dat je via de aandelen een behoorlijke plus op je melkgeld kreeg.

Dat is allemaal uitgekomen. Via de aandelen kreeg ik extra melkgeld. De aandelen – gelukkig hebben we regelmatig bijgekocht – stegen sterk in waarde. Dubbel rendement dus.

En nu worden ze afgeschaft. We krijgen er via een omwisselkoers van 106 euro ledenobligaties voor terug. Daarop wordt een marktconforme rente vergoed.

Weg avontuur. Weg kans op een extraatje. Want we hebben het goed gehad met de aandelen. Ze zijn in die tien jaar naar de fusie in prijs verdubbeld. Een uitstekend rendement!

Dat zit me dwars. Plus het feit dat toen de aandelenstructuur als vernieuwend en toekomstgericht werd aangeprezen. Dat geloofden we. Nu moeten we weer geloven dat het beter is de aandelenstructuur af te schaffen.

Zo strompelen we achter onze leiders aan. Jaknikkend in alle omstandigheden. Zoals nu met de stap terug bij de vorming van onze nieuwe coöperatie Friesland Campina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een zuivelgebruiker

  U leest het dames en heren de melkveehouders verdienen meer dan genoeg; het word tijd dat al die achterlijke premies en inkomenssteun er eens afgaan de belastingbetaler is het meer dan beu!! Verder zal de geschiedenis zich straks herhalen, de meeste boeren verdubbelen hun veestapel teneinde erachter te komen dat er over een aantal jaren weer veel te veel melk is. En hop daar gaat de lobby weer richting premies en andere verkapte inkomenssteunmaatregelen! Bah wat een onpasselijke tak van sport begint dit te worden zeg.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Even een reactie:

  1. Ook ik heb twijfels bij de waardering van de aandelen en hoop dat daar goed gedocumenteerd helderheid over komt. Dat laat onverlet dat ik met een ruime verdubbeling van de koers in tien jaar veel geld heb verdiend, zonder er wat voor te doen. Die mogelijkheid verdwijnt straks.

  2. Ook met aandelen kun je eigenaar blijven van de coöperatie, Jan. En daar kies ik voor.

 • no-profile-image

  Boerin des zuiden lands

  Jongens wanneer gaan we nu ophouden met dat korte termijn zicht. We moeten in de toekomst kijken. In de toekomst die misschien wel melkprijzen gaat geven die meer ups en downs geven dan we nu hebben meegemaakt. Daar moeten we op focussen, daar moeten we een nieuwe grote en sterke zuivelcoöperatie voor opzetten die klaar is om op de Europese markt en de wereldmarkt te gaan. Die afrekend met de binnenlandse strijd om wie de dagverse melk gaat leveren (dit kost nl onnodig veel geld). Nu is de melkprijs goed maar we weten maar al te goed dat dit ook anders kan en als we dan geen goede sterke positie hebben dan kunnen we naar onze aandelen en ledenbewijzen fluiten, dan zijn we het geld ook kwijt. Kijk naar de toekomst en wil daarin ook investeren en dat kan helaas nu niet op een manier die op korte termijn voor iedereen geld opleverd. Kijk naar de toekomst en geniet van deze huidige melkprijs en doe daar zaken mee die je eigen bedrijf sterk maken voor diezelfde toekomst!!

 • no-profile-image

  campinaboer

  Wij als campina boeren zijn dolblij met de afschaffing van de aandelen bij de nieuwe cooperatie. Actieve melkveehouders houden niet zo van sofaboeren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jazeker zuivelgebruiker, u bent geboren in een tijd dat overschotten schering in inslag waren als gevolg van het perfecte ondernemerschap in de agrarische sector. En dat de overheid noodzakelijkerwijs steun moest verlenen om te voorkomen dat er geen bedrijf overeind bleef en niet langer voor spotprijzen voedsel produceerde.
  Nu hebben we andere tijden zodat zelfs ons Woutertje ( de partij van gelijkheid bloemetjes en natuur) zenuwachtig begint te worden.
  Maar wees gerust; alles zal op termijn wel afgeschaft worden. De belastingbetaler zal op zijn wenken bedient worden; hij hoeft minder belasting te gaan betalen, maar zal deze centjes dubbel hard nodig hebben om zijn boterhammetje te komen.
  Ter zijner tijd mag u weer op uw wijze op dit forum reageren. Misschien dan inmiddels wat genuanceerder.

 • no-profile-image

  Ria

  Een goede onderneming is niet arogant maar tranporant! Alleen maar macht spelletjes geeft alleen maar verliezers. Waarom zijn er zoveel zeer trouwe leden in binnen en buitenland vertrokken? Er hoort een sosiaal gezicht bij! Mooie praatjes heb je niets, een redelijke melkprijs er respekt voor de situatie van iedere melkveehouder is de beste reclame! Van zulke organisatie willen boeren lid worden en blijven!

 • no-profile-image

  .

  Vergaderboer, er is maar één ding belangrijk; de onderneming moet hoe dan ook van de melkveehouders blijven. En het risico dat extern kapitaal zeggenschap krijgt over de onderneming is het begin van het einde.
  Ter illustratie; we hadden ooit een coöperatieve boerenleenbank. Inmiddels een gigantische onderneming, en een multinational met mega winsten. Enne.....merk je er zelf nog iets van in de beurs? Deze geschiedenis is voor mij ter lering; eens maar nooit weer.

 • no-profile-image

  Henk

  Ik ben van oorsprong een Coberco-boer, lid van Friesland Foods en heb nogal wat aandelen. Dat is een uitstekende belegging. En ik ben geen sofa-boer en ook nog lang niet van plan dat te worden. Jammer dat Campina-leden zo conservatief zijn dat ze de voordelen van een aandelenstruktuur niet zien. We hebben ze ook bij ForFarmers en dat rendeert ook prima.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Vergaderboer vergeet dat een coöperatie is op gericht om een zo hoog mogelijke melkprijs te betalen, en geen instelling om met je bezit te speculeren. Niks geen dubbel rendement, de winst hoort naar de melkprijs en niet naar sofamelkers/aandelen bezitters, een systeem dat voor jonge boeren zeer nadelig was. Als je van avontuur houdt dan ga je maar naar de beurs. Blij toe dat de coöperatie weer een echte coöperatie wordt.

 • no-profile-image

  .

  Helemaal mee eens Hertog Jan. We zullen moeten waken dat de coöperatie een coöperatie blijft waarvoor ze oorspronkelijk is bedoeld. En hoe leuk ook een aandelenstructuur, maar dan is het niet meer de vraag óf, maar wanneer de onderneming je uit de handen glipt.

 • no-profile-image

  Jan

  Vergaderboer zijn die certificaten nu mischien wel aardig goed betaald met 106 euro, maar is de werkelijke waarde mischien wel 400 euro. Ben benieuwd wat mckinsie hierover zegt.

 • no-profile-image

  jan

  Bij een fusie heb je voor en tegenstanders. Maar waar gaat het om? Ik denk alleen maar meer macht. Om kostprijsbesparend te werken, denk ik dat bij die omzet niets meer te winnen valt. De concurentie is hierdoor weg gevallen. Die in de weg zit wordt simpel in gepakt. Dit is het normale spel wat er gespeeld wordt. Uit eindelijk trekt de melkveehouder aan het kortste eind. Iedereen is beschermd behalve de producent van het voedsel. Al doe je het nog zo goed het is nooit goed. Diegene die het zeer goed doen worden het hardts aangevallen. Dit zijn de negatieve kanten, maar daar heulen veschillende organisties, ook in de landbouw mee aan. De consument wil alleen maar een goed betrouwbaar product wat niet te duur is! Als daar aan gewerkt wordt dat redden we het wel. En zeker wakker blijven en niet streven om wie de grootste is en de meeste macht heeft.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.