Redactieblog

17 reacties

Friesland Campina: Leedvermaak (2)

Heeft u de foto in het Agrarisch Dagblad gezien van de voorzitters en directeuren van Friesland Foods en Campina?

In het midden de voorzitters. Moe, bleek, oud en afgepeigerd. Wallen onder de ogen. Aan weerskanten de kwieke, frisse directeuren. Je kon zien wie de afgelopen maanden het werk heeft gedaan. Daarom, voordat ik nader inga op de fusievoorstellen even een 'tussendoortje': leedvermaak. Geen verheffend vermaak, maar ik kan het niet laten. Ze hebben er zelf om gevraagd.

"Ze", dat zijn de meer dan honderd leden – vooral grote boeren – die vorig jaar hun lidmaatschap van Friesland Foods beëindigden. Ze meenden dat het gras elders groener was en namen afscheid. In de hoop er financieel beter van te worden.

Welnu, dat duurt nog wel even. Ze missen in ieder geval al de 6 cent per kg melk, die wij nu uitgekeerd krijgen. Dat is op een bedrijf van een miljoen liter melk – het waren vooral grote boeren – een zestigduizend euro! Sneu geld voor de weglopers en voor ons snel verkregen. Waarschijnlijk zullen ze ook minder aan de aandelen verdienen als wij.

Weet u dat ik helemaal geen medelijden heb met deze groep, die achter het net vist? Ze gingen weg uit financiële overwegingen. Bedongen elders een centje meer voor de melk, die ze leverden. Ze moeten nu minstens zes jaar leveren voordat ze quitte spelen. En intussen zijn de meeste contracten dan al weer afgelopen.

Nee, de druiven zijn zuur voor degenen de afhaakten. Ontrouw wordt nu eenmaal niet beloond. Als zodanig is het wel hun verdiende loon.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Vorig jaar stapten grote melkveehouders op bij RFF. Volgend jaar zullen er veel kleinere boeren opstappen, omdat ze een melkprijs gaan krijgen, die tot wel 2 cent onder die van de grote melkveehouders moet gaan liggen.
  In de nieuwe statuten van Friesland Campina, die door en voor de grote boeren zijn opgesteld, worden de kleine boeren uitgemolken door de groten. De toeslag voor grote bedrijven loopt op tot 2 cent per liter.
  3 bedrijven van ca. 350.000 liter betalen zodoende per bedrijf ca. 3000 euro aan het bedrijf met 1.000.000 liter, zodat die 9.000 euro extra beurt over de rug van de kleintjes. Mijn cooperatieve gevoel was bij het lezen van het fusievoorstel meteen verdwenen, evenals mijn aanvankelijk voorzichtig positieve instelling.
  Het voorstel is duidelijk: voor 0,05 ct/liter mogen de kleinere boeren het in de reclame geetaleerde beeld van de koe in de wei volhouden, en daarmee fundament geven aan maatschappelijk draagvlak voor de melkveehouderij. De groten gaan dit voordeel cashen. Dit voorstel gaat nog meer koeien uit de wei jagen.
  Willen de leden melkveehouders en de burgers van dit land dit laten gebeuren? Dan moeten ze allemaal op de fusievergaderingen vooral hun mond dicht houden en keurig blijven jaknikken.

 • no-profile-image

  Jan

  Er was eens een grote vleescooperatie in het zuiden. Ze heeft heel veel goeds gebracht. Een zeer verstandige direkteur had de leiding. Maar toen die vertrok ging het langzaam mis. Er werden achter de schermen dingen gedaan die geen daglicht konden verdragen. Het lekten uit en er kwamen vragen op de vergadering. Alles werd ontkent en er was niet over te praten. Dat schoot de trouwe leden in het verkeerde keelsgat. Ze gingen naar elders hun varkens leveren. Binnen een jaar ging de cooperatie over de kop. Het waren dearogante bestuurders die hier verantwoordelijk voor waren. Een tussenpersoon zei daarover, ze leren het pas als de leden gaan lopen, maar toen dit zo masaal gebeurde en zijn baan er ook aanging, schrok hij toch wel. Hij had daar gelijk in, maar dit geld ook binnen de zuivel. Je moet naar een ander kunnen. dit houdt de zaak scherp. We mogen er niet aan denken zoals het bij de overheid gaat. Bureaucratie, politieke spelletjes, koehandel, en uiteindelijk corruptie. Die vertrokken zijn hebben beleid gemaakt, die gebleven zijn, snappen ze er iets van?

 • no-profile-image

  jt

  Leedvermaak is slecht vermaak.
  Het zegt veel en weinig goeds van de mentaliteit van de vergaderboer.
  Ook Friesland-Campina is er nog niet.
  Elke fusie, hoe goed de voorbereiding en intensies ook, gaat nu eenmaal gepaard met onvoorziene moeilijkheden en tegenslagen.
  Dat boeren weggingen uit onvrede over de mcm en aandelenstructuur van rff was een zeer te begrijpen stap.
  Dat het nu anders is kan en kon niemand voorzien.

  jt

 • no-profile-image

  Jur

  Zeg ex-leverancier van Campina, geef me even het adres van de afnemer van melk die 44 cent betaalt. Kan ik er ook van profiteren.

 • no-profile-image

  Campina lid

  Welnu, Melkveehouder die geen lid meer is van Campina: geniet er maar lekker van, van die goede prijs die U beurt. Het is U gegund.

 • no-profile-image

  gewone

  Als ik goed reken dan heb je met gemiddeld 300.000 liter quotum weinig te lachen. Misschien heb je per ongeluk de bergboerentoeslag meegerekend. Het is je gegund.

 • no-profile-image

  docono

  hoever kan een vergaderboertje nog zinken.
  Kleuterpraat!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Niet erg vriendelijk, maar toch heeft vergaderboer wel een beetje gelijk. Reken maar dat er aan de keukentafel gegniffeld wordt over de kater, die de opstappers ongetwijfeld hebben. En waarom mag dat dan niet geschreven worden?

 • no-profile-image

  theo

  Als de weglopers een hogere melkprijs bewerkstelligden voor de achterblijvers, dan zijn de weglopers juist de helden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Leed vermaak ???????? Ik lach het hardst!!! Ik heb nu een melkprijs van bijna 44 cent! Ik heb vorig jaar gemideld dik 42 cent gebeurdt. Jullie willen niet weten hoe goed het financieel gaat. Ik vind het jammer dat ik de vergaderboer niet ken maar ik had graag met hem een pilsje willen drinken. Hij om te vieren over de gelukkige fusie en natuurlijk niet te vergeten zijn beste melkprijs, en ik omdat ik weg ben en nog veel meer denk te krijgen!

 • no-profile-image

  exmega

  gewone boer
  ik lever nu 550.000
  met weinig vreemd vermogen weinig werk en een goede fabriek en een best inkomen dus werk je maar verot voor de bank en de mega fabriek voor weinig als ik daar aan denk lag ik steeds harder

 • no-profile-image

  arie

  dus als je 300000 kg quotum of minder hebt mag je niet meer lachen gewone boer? wat een arrogantie

 • no-profile-image

  Boerke

  Wat een zielig leedvermaak.
  Juist diegene die weg zijn gegaan verdienen een hart onder de riem ipv een mes in de rug. Zij hebben er voor gezorgd dat de coop nu meer gaat betalen aan de achterblijvers, zij kunnen het zich nl niet veroorloven dat er nog meer vertrekken. Heel erg laag om nu te gniffelen, diegene die dat doen hebben er weinig van begrepen.
  Je ziet dat het heeft gewerkt, de kleintjes moeten straks de roomboter op het brood van de grote jongens betalen, terwijl ze zelf amper droog brood krijgen.
  Van Bakel zal de melk wel doorleveren en zodoende de extra centen gewoon beuren. Achteraf kan hij op die manier weer meer melk wegkopen bij de coop.

 • no-profile-image

  kleine melkveehouder

  Zeer schandalig die kwantum korting voor ons, ik ben er zeer boos over en zal mij met hand en tand ertegen verzetten, dit zal niet zomaar kunnen!!!!!!! zonder gevolgen, bestuur FF denk na nu het nog kan....

 • no-profile-image

  lisannne

  helemaal met kleine melkveehouder eens uit Lochem, te gek voor woorden dat de grote leveranciers 2 cent moeten stelen van de kleinere door te dreigen naar een ander te gaan, niet Bram Prins !!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  weideboer

  DJ uit Oeken slaat de spijker op zijn kop,hoe lang accepteren de weideboeren dit nog!!!!!!

 • no-profile-image

  exmega

  wees blij met die 6 cent dat is ons niet genoeg daarom zijn we al jaren weg bij de grote fabrieken 25 jaar keer 3 cent meer das al opgetelt toch 250.000 euro s
  DUS ? 6 cent ha ha ha

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.