Redactieblog

184 x bekeken

CVI: niet de ziekte bluetongue maar de verspreiding vormt het grootste risico

Een genetische verandering van bluetonguevirus door het mengen van verschillende serotypen zal niet direct leiden tot ernstigere vormen van bluetongue.

Maar het virus kan zich wel aanpassen aan inheemse knutten waardoor het virus makkelijker verspreidt. Dat zegt viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut van de Wageningen UR (CVI).

In Zuid-Europa zijn andere soorten van de knutten verantwoordelijk voor de verspreiding van het bluetonguevirus dan in Noord-Europa. Bluetongue type 8 blijkt zich echter steeds verder uit te breiden richting het Zuiden waar de verschillende knuttensoorten naast elkaar voorkomen.

"Hierdoor bestaat de kans dat bluetonguevirussen eigenschappen van elkaar over nemen, waardoor de virussen door meerder knuttensoorten verspreid kunnen worden. Je kan dit een beetje voorstellen als een vrouw met een rijbewijs voor personenauto’s een relatie krijgt met een vrachtwagenchauffeur. Hierdoor kan de vrouw - door de gemeenschappelijke eigenschappen - met een vrachtwagen op reis, terwijl ze eerst alleen met de auto kon", legt Van Rijn uit.

Door uitwisselen van genetische eigenschappen kunnen serotypes, die nu nog alleen in Zuid-Europa voorkomen, door de knutten die Bluetongue 8 verspreiden naar het Noorden komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.