Redactieblog

606 x bekeken 1 reactie

'Boeren in buitenland is niet makkelijker'

Boeren in het buitenland lijkt makkelijker, maar blijkt niet zo te zijn.

Daarnaast lijken de prijzen in het buitenland beter, maar ook dit blijkt niet zo te zijn. Dat zijn de belangrijkste conclusies bij de afsluiting van het project 'Boeren zonder Grenzen'. In het project werkten Duitse en Nederlandse melkveehouders, tuinders en varkenshouders samen in werkgroepen om van elkaar te leren. "Het lijkt voor beide zijden dat het in het buurland makkelijker gaat, maar dat blijkt niet zo te zijn. Beide landen hebben veel regels en de overeenkomsten zijn groot. Alleen het mestbeleid is in beide landen anders", vertelt projectleider Harry Krul van AOC Oost. "De agrarische ondernemers hebben veel kennis uitgewisseld en meer respect gekregen voor elkaars wijze van ondernemen."

Naast de uitwisseling tussen boeren bestond het project uit uitwisselingen tussen Duitse en Nederlandse agrarische scholen in het grensgebied.

Hoewel de subsidie voor het Euregio-project na vijf jaar stopt, willen zowel de scholen als de deelnemers van de projectgroepen de internationale kennisuitwisseling voortzetten. "Alleen de biologische varkenshouders stoppen met hun projectgroep. De verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse biologische varkenshouderij is te groot", aldus Krul.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.