Redactieblog

ASG: minder kunstmestgebruik bij bedrijven met vergisters

Bedrijven die begonnen zijn met mestvergisting hebben weinig moeite met de afzet van digestaat.

Daarnaast is het kunstmestgebruik op de bedrijven gemiddeld met 50 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie van de Animal Sciences Group (ASG) van de Wageningen UR in opdracht van de provincie Friesland.

Bij het onderzoek zijn zeven melkveebedrijven gevolgd die met mestvergisting zijn begonnen. "Het vergistingsproces loopt bij veel bedrijven boven verwachting. Ook de verwachte gasproductie wordt vaak ruimschoots gehaald", aldus onderozeker Hendrik Jan van Dooren van ASG.

Ook de ervaringen met het uitrijden van digestaat op eigen land zijn zeer positief. Het digestaat is goed verpompbaar, nagenoeg reukloos en heeft een goede bemestingswaarde

Of registreer je om te kunnen reageren.