Redactieblog

318 x bekeken 6 reacties

Zijn marges Agrifirm te hoog?

Twee berichten vorige week in de krant: "Agrifirm boekt drie keer zoveel winst" en "Winst Provimi sterk gekelderd".

Een coöperatieve en een particuliere veevoerfabrikant. En dan zo'n verschil in dezelfde markt. Rara hoe kan dat? Beide bedrijven hadden te maken met sterk gestegen grondstoffenprijzen. Bij Provimi leidde dat tot lagere marges. De hogere prijzen van grondstoffen konden niet worden doorberekend. Bij Agrifirm kennelijk wel.

Hoe dan ook, Agrifirm weet bijna niet wat ze met de winst moet doen. Geeft de helft terug aan de leden via ledenkorting en ledenvoordeel. Waarom deze terugbetaling achteraf? Waarom het voer niet direct goedkoper? Waarom geen kleinere marges?

Het voer is een sterk stijgende kostenpost op onze bedrijven. Als je dan leest dat de coöperatie bulkt van de winst, bekruipt je het rare gevoel dat ze het eerst van je hebben afgepakt. Om dan later met een royaal gebaar wat terug te geven.

En ondertussen zelf veel overhouden. Een eenvoudig rekensommetje: de winst van Agrifrim was over 2007 niet minder dan 22 miljoen euro. De helft gaat terug naar de leden, de andere helft, 11 miljoen euro, naar het eigen vermogen. Dat is altijd nog veel meer dan de nettowinst over 2006 van ongeveer 7 miljoen euro.

Twee vragen kan ik niet beantwoorden. Ten eerste: "Kon Agrifirm de marges hoog houden door de te grote trouw van de leden?". Provimi kon het immers niet. Ten tweede: "Hoe kan het boerenbestuur dit verantwoorden naar de leden?". Of worden die in slaap gesust met de hoge ledenkortingen en het ledenvoordeel?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  echt geen afgunst

  welnu we zijn geen hopper hoor. Ooit afnemer geweest van agrifirm (geen lid). Hebben die arrogante gasten vaarwel gezegd en met een grote particulier verder (zowat 15 jaar inmiddels hoor) en bevalt stukken beter dan dat gedoe met Agrifirm. Maakt niet uit wat het is:afname krachtvoer, levering zaaizaad, inname graan. We zijn dik tevreden. Blijft u maar lekker aGRIFIRME

 • no-profile-image

  snap je

  Het positieve resultaat van agrifirm komt uit de dochterondernemingen en deelnemingen. Op het maken van voer zit bij agrifirm GEEN marge.

 • no-profile-image

  allemaal

  Nou TK volgens mij ben jij een hopper, van de een naar de ander. Als jij altijd trouw voer hebt afgenomen van 4Farmers dan had jij ook aandelen. Dus die "bedreiging" van dat je geen voer meer is een wassen neus, want dat deed jij toch al niet. En je had altijd V€ kunnen kopen. Die kosten ongeveer €20 vorig jaar en er wordt € 6 uitgekeerd en ongeveer € 15 op naam gezet. Dus die V€ waren er in 1 jaar uit en we hebben er nog 9 te gaan. Goede investering dus, die heb ik de laatste jaren niet meer gehad.

 • no-profile-image

  tk

  Het ging mij erom dat for farmers teveel de kostenstijging heeft doorberekend aan hun klanten. De leden krijgen die sigaar wel terug alleen de niet leden die hebben afgenomen niet en betalen dus teveel. Bij een particulier kijken ze wel uit want dat kost hun klanten en dus omzet! Ik ben trouwens ook niet zo'n hopper maar wil niet de ketting van de aandelen om mijn enkels als het mij niet bevalt en ik kan het ergens anders beter krijgen!

 • no-profile-image

  allemaal

  Wist niet dat je kwaad werd.......Als jij bij een grote particulier voer ed wilt bestellen is daar helemaal niets mis mee, maar de winst gaat naar de eigenaar of aandeelhouders en niet naar de afnemers. Bij de coop gaat de winst naar de leden en bij 4farmers wordt nu zelfs het eigen vermogen op naam gezet. Ik blijft zeker bij 4FARMERS en niet bij agrifirm (waar ook niets mis mee is trouwens) zoala jij suggereert. (begrijpend lezen is ook moeilijk)

 • no-profile-image

  tk

  En For Farmers dan, recordwinst doordat men de kostprijsstijging heeft kunnen doorberekenen!!! het geld gaat terug naar de aandeelhouders from farmers. Je zal maar afnemer zijn geweest en geen aandeelhouder. Dan heb je dus het hele jaar teveel betaald en krijgt je collega het terug. Voor mij een reden om geen kg meer af te nemen!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.