Redactieblog

242 x bekeken

Vogelpest Turkije mogelijk via transport ingevoerd

De uitbraak van vogelpest van in Turkije is vermoedelijk door transport van mensen, veevoer of voertuigen ontstaan.

Dat melden bronnen in Turkije. De oorsprong van het virus is nog niet met zekerheid vastgesteld. Het vermoeden is dat er een verband is tussen recente aanhoudingen van illegale vluchtelingen uit gebieden waar veel vogelpest van het type H5N1 voor komt, zoals in Bangladesh en Egypte.

Bij een vogelpestuitbraak in Oekraïne werd als bron van het virus ook aangegeven dat het virus werd ingesleept via transport. In Vietnam zijn illegaal geïmporteerde kippen onderschept. Uit onderzoek bleek dat 24 van de 104 kippen besmet waren met het vogelpestvirus H5N1.

In 2008 zijn in de regio al meer dan 60.000 illegaal geïmporteerde kuikens onderschept en vernietigd. Autoriteiten zeggen echter dat dit veel te weinig is in vergelijking tot de hoeveelheden kippen die illegaal ingevoerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.