Redactieblog

3 reacties

VWA: 31 procent kalkoenvlees bevat MRSA

Bijna een derde van het rauwe kalkoenvlees in de winkel bevat kleine hoeveelheden van de meticilline-resistente Staphylococcus areus (MRSA).

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De MRSA werd ook op 27 procent van de kipproducten, 17 procent van het kalfsvlees, 10 procent van het varkensvlees en 10 procent van het rundvlees aangetroffen. Bij lamsvlees werd in 6 procent van de gevallen MRSA aangetroffen. Ook bij wild (4 procent) en gevogelte (3 procent) werd de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen.

De MRSA die op vlees is gevonden is in 84 procent van de gevallen de zogeheten nt-MRSA, die ook bij levend vee en bij veehouders is aangetroffen. De VWA nam voor het onderzoek van juni tot december 2007 1300 monsters in supermarkten.

Op basis van de huidige gegevens is het volgens de VWA niet aannemelijk dat vlees een belangrijke bijdrage levert aan de verspreiding van MRSA-bacteriën. "Als MRSA in vlees of andere levensmiddelen van dierlijke oorsprong een belangrijke bijdrage zou leveren aan de verspreiding van MRSA onder mensen zou volgens het bureau Risicobeoordeling meer MRSA worden aangetroffen in Nederlandse gezondheidscentra."

In Nederland komt relatief weinig MRSA voor in vergelijking tot andere landen in Europa. In 2006 werd MRSA 1600 keer aangetroffen in ziekenhuizen. In zestig gevallen ging het om de nt-MRSA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a nonymus

  het is toch in-en-in-triest, dat al die kostbare antibiotica verkwanseld worden in de bio-industrie. ik ben geen milieufanaat of dierenbevrijder, maar een oprecht bezorgd boertje, dat ook gewoon consument is. ons mensen wordt voorgehouden terughoudend te zijn met antibiotica -en terecht-. bij de grondgebonden veehouderij met enkele koetjes, schaapjes ofzo is het antibiotica beleid nog voorzichtiger en misschien wel terecht. nu vraag ik me af waar we mee bezig zijn, als er en een enkel industrieel varkens- of kippenhok, waar letterlijk duizenden dieren in gehuisvest worden per dag, week, maand of voor mijn part per jaar een veelvoud aan antibiotica gebruikt wordt dan er in een mensengezin of grondgebonden boerderij in een heel leven aan antibiotica doorgaat. op een dergelijke handelwijze volgt onafwendbaar een hoge rekening. deze rekening zal voldaan moeten worden in de hardste valuta die er bestaat, namelijk in mensen. dit standpunt is niet alleen politiek zeer incorrect en erreg confronterend, maar helaas wel juist. waarschijnlijk vallen er nu een boel mensen gekwetst over mij heen, maar het is bekend, dat slechts de waarheid kan kwetsen. en nu nog de cyfersenlettersritueledansdieikvanwegedeernstvanhetonderwerpkorthou.

 • no-profile-image

  a nonymus

  ik geef niemand de schuld, constateer slechts. ben geen kleine boer, maar heb wel de moed om over de schutting te kijken. mijn observaties worden mij niet altijd in dank afgenomen en dan volgen er "naamkaartjes". knorrie, dank voor de reactie. en zeg nu eens, vindjijdieverwrongencyfersenlettersritueledansookzoonnozel 7gk8rr waarschijnlijkishetwelinteressantomdituittebroeden overbodigeliedendiedituitbroedenofhetisdecensor

 • no-profile-image

  knorie

  Ik val zeer zeker niet over jou reactie, maar je moet dingen ook de tijd geven om te verbeteren.
  Kijk eens naar SPF varkensbedrijven die spelen daar toch ook al op in.
  En de groten agro ondernemers heben in het oog van de kleine boer toch altijd schuld.
  Maar je hebt wel gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.