Redactieblog

Tuinieren goed tegen stress

Onkruid wieden of schofffelen in de tuin helpt om te ontspannen. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra van de Wageningen UR.

Contact met de natuur zorgt er voor dat de hoeveelheid stresshormoon in het speelsel afneemt. Hiermee is een wetenschappelijk bewijs voor de al breed geaccepteerde stelling dat natuur een rustgevende werking heeft.

In het onderzoek werd een proef gedaan met dertig mensen van een volkstuinvereniging. Nadat de mensen werden blootgesteld aan stress, mochten de mensen een half uur gaan tuinieren of een half uur lezen in een tijdschrift. Bij de mensen die in de tuin aan de slag gingen bleek het stresshormoon cortisol in het speeksel meer te zijn afgenomen dan bij de mensen die gingen lezen.

Bij een tweede proef, waarbij bejaarden het spel Pim, Pam, Pet speelden, bleek het stresshormoon af te nemen bij het spelen van het spel in een ruimte met veel bloemen en planten, terwijl dit bij het spelen in een andere ruimte niet het geval was.

Of registreer je om te kunnen reageren.