Redactieblog

342 x bekeken 9 reacties

Rijke coöperatie en arme boeren

Friesland Foods heeft de winst over vorig jaar bekend gemaakt: 35 procent meer dan vorig jaar. In totaal 175 miljoen euro. Goed voor degenen onder ons die aandelen hebben en voor de bonussen van de directie. Maar voor de boer?

Een teleurstelling. Zijn melkprijs steeg slechts met 20 procent. Toen vorig jaar de prijzen op de melkmarkt stegen en Friesland Foods achterbleef met de melkprijs kwam uit Meppel één grote klaagzang.

Er werd gewerkt met langlopende contracten. Die waren afgesloten in tijden van lage melkprijzen. Dus moest de melkprijs van Friesland Foods ook wel laag blijven. Net als die van de coöperaties, waarop de melkprijs wordt gebaseerd. Meer dan honderd boeren pikten dat niet en namen afscheid van hun coöperatie.

Dat had voorkomen kunnen worden. Als Friesland Foods eerder de melkprijs had verhoogd waren veel boeren gebleven. Hadden wij ook een reële melkprijs gekregen.

Hier wreekt zich de marktconforme marktprijs. Het blijkt een harnas te zijn, waarbij de coöperatie rijk wordt en de boeren arm blijven. De hoge winst en de lage melkprijs sporen niet met elkaar.

Daarnaast het ongemakkelijke gevoel dat er weer veel melkgeld gaat naar de oud-boeren met aandelen, die er niets voor hebben gedaan. Dat geld hadden wij als melkleverende leden moeten krijgen. Dat dient straks bij de fusie Friesland Campina – als die doorgaat – beter geregeld te worden.

Nee, de hoge winst van Friesland levert vergenoegd glimmende directeuren en bestuursleden om. Met aan de keukentafel de onmachtige leden, die zich dit allemaal maar moeten laten welgevallen. De leden, die afscheid namen, zien hun beslissing bevestigd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Live is a choice! Ps was een investering in grond vorig jaar niet nog rendabeler dan certificaten?

 • no-profile-image

  dirk

  Zo zie je maar hoe de boeren met de mcm melkprijs bij de poot worden genomen Laat fcdf maar een eigen prestatie prijs precenteren want ze kunnen veel beter

 • no-profile-image

  gert

  hoe lager de voorschotprijs, hoe hoger de winst ! wat zijn ze slim

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Hier hebben we als boeren zelf om gevraagd. Nooit geen kritiek geleverd op fusies . Veel ja knikkers en hielelikkers in de besturen van cooperatiës . We moeten echt een keer na gaan denken en het roer omgooien. De cooperatie is opgericht om het belang van de boer te dienen en niet andersom

 • no-profile-image

  meilof snijder

  het boeren bestuur van de coop is er niet of ondedeskundig . het schiet te kort aan vaardig heid!!

 • no-profile-image

  veranderboer

  Vergaderboer begint geloof ik het licht te zien ,sluit je aan bij noorderlandmelk dan ben je weer lid van een echte cooperatie en krijg je de prijs uit de markt.

  Succes met je overstap

 • no-profile-image

  Boertje

  En gelukkig gaan nu de grote coop's samen zodat de leden nog meer te zeggen krijgen. Kijk naar Vion in de varkens sector. Veel plezier er mee.
  Een arme varkensboer.

 • no-profile-image

  gerrit

  En ik vind de m.c.m een zegen voor mij!! Ik ben een jonge boer met aandelen dat wel. Daar heb ik bij de overname voor betaald en daar krijg ik rendement op en dat is beter als het rendement op melkquotum kopen. Het aandelensysteem houdt de directie en bestuur scherp. Het lijkt net of iedereen tegen het aandelensysteem is maar dat is echt niet zo.
  Dit forum trekt veel ontevreden mensen aan die altijd maar zitten te klagen over van alles en nog wat. Je bent vrij om te gaan en een sterk schommelende prijs te ontvangen op de spotmarkt.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Het ging mij in deze column vooral ook om de marktconforme melkprijs. Ik vind dat een harnas, dat straks met de fusie moet verdwijnen.
  Sta ik alleen in die mening?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.