Redactieblog

2 reacties

Noord Hollandse politici lopen achter

Tammo Beishuizen van de LTO heeft gelijk. Het is van de gekke dat we de inpoldering van de Wieringermeer ongedaan maken. Duizend hectare uitstekende landbouwgrond terug naar de natuur. Of liever naar recreatie. Want water voor recreatieve doeleinden kun je geen natuur noemen.

Een dom besluit van Provinciale Staten van Noord Holland. Ze tonen daarmee aan dat ze de tijd niet verstaan. Ze leven in het verleden. Toen waren er overschotten en leek er een teveel aan landbouwgrond te zijn. Natuur en recreatie schreeuwden om ruimte en kregen die. De landbouw was de onderliggende partij.

Op die oude filosofie borduurt Noord Holland door. Kennelijk weten ze niet dat de situatie thans gans anders is. Er is een schreeuwend tekort aan landbouwgrond. Dat komt door sterk opkomende vraag naar voedsel in bijvoorbeeld China. Maar ook door de biobrandstoffen. De internationale afspraken hierover vragen meer productiegrond dan beschikbaar is. Het nu al de vraag wat we willen: genoeg eten of genoeg brandstof.

En aan die vraag gaat Provinciale Staten van Noord Holland zomaar voorbij. Onverantwoord. Vooral ook nog als je bedenkt dat 1000 hectare vruchtbare grond in de Wieringermeer tot gevolg heeft dat elders 4000 hectare natuur moet worden ingeleverd voor cultuurgrond.

Hoe is het mogelijk dat politici zo kortzichtig kunnen zijn. Ze verstaan de tijd niet. Ze hadden beter een voorstel kunnen aannemen om de Markerwaard in te polderen. Dat zou een dubbelslag zijn: èn meer cultuurgrond èn meer recreatiemogelijkheden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dr BartM.

  2 redenen om niet te ontpolderen van de Wieringermeer.
  1) Dit was het gebied dat tot 1950-1960b ritselde van de Europese malaria, de vivax vorm, en vedwenen is door DDT, geen brak watervoor de muggen populatie en door de aanwezigheid van fosfaten in de zepen. Nu worden alle uode v oorwaarden gecreerd en binnen enkele jaren is de malaria er weer net als in de Po delta.
  2) voor iedere Ha nederlandse landbouwgrond dat verloren gaat aan pseudo-natuur worden in andere landen 4 Ha echte natuur ontgonnen en wij dan vingertje opsteken.
  Politici zijn mensen die in hun vak mislukt zijn en dan anderen gaan voorschrijven wat ze zelf niet weten.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Ontpolderen vloekt ook nog eens met het klimaatbeleid. Duizend hectare water maken betekend ook dat er dan weer duizend hectare minder is voor vastleggen van CO2.

Of registreer je om te kunnen reageren.