Redactieblog

437 x bekeken 18 reacties

Natuur en Milieu in actie tegen niet-duurzame soja

De stichting Natuur en Milieu voert actie tegen de zuivelproducent Friesland Foods. "Niet veel mensen weten dat je door het drinken van melk van Friesche Vlag indirect kunt bijdragen aan het verwoesten van tropisch regenwoud. De koeien van Friesche vlag krijgen namelijk 'foute' soja bijgevoerd. Deze soja komt van plantages waar voorheen tropisch regenwoud groeide", aldus Natuur en Milieu (SNM). De organisatie roept mensen op een e-mail te sturen naar Friesland Foods.

De actie is in eerste instantie tegen Friesland Foods gericht. "We richten ons op één bedrijf tegelijk, maar de totale actie gaat ongeveer een jaar duren. We richten ons in het begin op Nederlandse zuivelbedrijven, omdat veel consumenten niet in de gaten hebben dat er met het consumeren van zuivel schade wordt aangebracht aan het tropisch regenwoud", aldus een woordvoerder van SNM. Naast de acties tegen zuivelbedrijven gaat de stichting zich ook richten op vleesproducenten en supermarkten die producten verkopen die geproduceerd zijn met de “foute” soja.

De actie tegen Friesland Foods duurt zolang het concern geen actie onderneemt om het gebruik van de zogenoemde foute soja terug te dringen. "Campina heeft het bijvoorbeeld wel goed geregeld", aldus SNM.

Campina bevestigt dit. "We hebben in 2006 met het Wereld Natuur Fonds en SNM afspraken gemaakt. We kopen jaarlijks zoveel verantwoord geproduceerde soja in als er voor de productie van onze melk nodig is", legt een woordvoerder van Campina uit. De werkwijze van Campina werkt net als dat van Groene stroom, er wordt voldoende duurzaam geproduceerd product aangekocht, maar er kan niet gegarandeerd worden dat de Campina-koeien ook duurzame soja krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mieke

  De ruimte die de sojabouw nodig heeft in Brazilie is er de grootste oorzaak van dat er bossen zijn gekapt. Dat is te zien in een film ( "we feed the world" ) hierin wordt voedsel voor zowel runderen als kippen bestaande uit soja (-meel in brokken) genoemd. Men wist ook niet dat runderen (vegetariers) kalk uit schapenbeenderen gevoerd kregen, wat gekke koeienziekte tot gevolg had.
  Ik ben absoluut niet te lui (wat een beschuldiging voor iemand die mij niet kent!...) om een mailadres op te zoeken, eerder te druk. Ik reageerde op een artikel van agd.nl en had nog geen tijd gehad om naar een website van friesche vlag te zoeken!............

 • no-profile-image

  wat een gelul

  Dat zeg ik dus, niet gehindert door enige vorm van kennis. Van BSE is nooit aangetoond dat het door diermeel kwam, dat zijn alleen loze beschuldigingen. Maar ja, meeloper he. En die film.....catogorie "meet the trut" van de afdeling list en bedrog. Maar ja, meeloper he. En als je lui al een beschuldiging vindt ?? Wat dacht je van ons dan, wat wij als voedselproducent naar ons hoofd geslingert krijgen. Rechtstreekse bedreigingen en complete onzin verhalen vol met leugens en beschuldigingen die op niets zijn gebaseert. Maar ja, meeloper he. Bah

 • no-profile-image

  lieuwe

  De stichting Natuur en Milieu wil zeker de verplichte winkelnering weer invoeren zoals in de negentiende eeuw in de veengraverij gebeurde. Immers voor dit soort actie's moet men niet bij de zuivelindustrie of de melkproducent, maar bij de voerindustrie zijn. Zoals een woordvoerder van Campina al zei: we kunnen niet garanderen dat de boer wat anders voert. Het is niet de zuivelindustrie, en mag het ook niet zijn, die bepaalt wat de boer zijn vee moet voeren, want dan wordt het inderdaad verplichte winkelnering. Laat Natuur en Milieu maar actie voeren tegen vleesvervangende producten die ook vaak van soja worden gemaakt.

 • no-profile-image

  Boer

  Wat zijn sommige consumenten DOM zeg. Minder melk drinken hoor, goeie zaak. Drink maar helemaal niet meer, nog beter!
  Ow Ja, en maar schreeuwen dat er meer biologisch geproduceerd moet worden (wat zogenaamd beter is), maar niet kopen hé... Voorbeeld staat al op de pagina...

 • no-profile-image

  Wim Wolbrink Sr.

  Het is God oftewel Allah geklaagd. Er is blijkbaar tot op heden in Nederland niemand die onze Tweede Kamerleden echt wakker weten te schudden, dus ook SNM niet. Daar zullen we het moeten zoeken. Verder wordt het de hoogste tijd dat we in staat worden gesteld door de Kiesraad en vooral de Raad van State, dat we echte Volksvertegenwoordigers kunnen kiezen i.p.v. politieke partijen die door hun fractie discipline aan gekrakeel ten onder gaan. Lijst 14 al weer vergeten t.g.v. de vijf verschillende Minuutakten van die RvSt. in Den Haag?

 • no-profile-image

  dirk

  Heb je in de winkels wel eens gezien hoeveel liters soja melk langs de kassa gaan Gaat allemaal naar dergelijk soort milleu figuren en dan de boeren de schuld geven Nog vervelender is dat agd deze figuren in hun krant laat kakelen Je kunt je afvragen uit wat voor lieden bestaat de redactie van agd eigenlijk gezien de onderwerpen

 • no-profile-image

  wilco

  Wat nou duurzame soja!???? Uit die soja wordt eerst zo goedkoop mogelijk de olie uitgehaald, omdat dat gezonder moet zijn. Wat er over blijft, is de sojaschroot. Het afval!!! Als de koeien dit niet zouden eten, zo de gezonde sojaolie onbetaalbaar worden. En dan is het ook weer niet goed.

 • no-profile-image

  mitie

  die STICHTING krijg nog susidie ook van onze belasting;;door elke HA nieuwe natuur word er 4,5 Ha regenwoud gesloopt door toedoen van s.m.n.

 • no-profile-image

  Ard

  Gelukkig Mieke, eten koeien geen soja. Alleen mensen die sojaprodukten eten en oa Blue Band eten, eten soja(olie). Met name de kip en het varken en in veel mindere mate de koe, mogen daarvan de restanten opeten. Dus ook nu weer mag de verwende consument zichzelf dit aanrekenen. Daarnaast worden de regenwouden allereerst gekapt voor het hardhout van onze luxe tuinmeubelen. Hoe hypocriet zijn wij/jullie nou echt??

 • no-profile-image

  veehouder

  Nou Mieke, ik heb me al vaker afgevraagd waarom wij als nederlandse veehouder het op ons bordje krijgen dat braziliaanse oerwouden gekapt worden. Ten eerste is dit de verantwoording van de lokale overheden, en verder begrijp ik dan niet waarom niet het hele regiment natuurclubs in Nederland naar Brazilie trekt om actie te voeren zoals men dit in Nederland gewend is. Ik zou zeggen ga daar eens in de bomen hangen, maar dat durft men gewoonweg niet. Het kappen van de oerwouden wordt door de boeren gedaan om een boterham te verdienen. Of dit de juiste manier is, dat is een ander verhaal. Waarom hoor ik nu niemand zeggen dat ze in Brazilie de boeren maar moeten opruimen omdat het vernietigers van de natuur zijn?
  Ook al eens afgevraagd waar alle "milieuvriendelijke" houtcentrales op de wereld van gevoed worden?
  Al met al begrijp ik wel waar de pijn zit maar ik vind het nogal slap om met alles zo ver door te redeneren dat de problemen met de leefomgeving links of rechtsom bij de landbouw op het bordje worden gelegd.
  Het is toch bekend dat alle milieuproblemen zijn ontstaan na de industrialisatie ( bv. 25% meer CO2 uitstoot), dus pak de problemen bij de bron aan en zoek niet altijd naar argumenten om een kwetsbare sector te laten opdraaien voor de vervuiling (en de compensatie hiervan) van anderen.

 • no-profile-image

  gert

  lekker tegen een gerenommeerd bedrijf aantrappen met suggestieve beschuldigingen

 • no-profile-image

  boer jan

  Weten ze bij campina wel dat een koe alleen maar sojaschroot vreet ? eigelijk geven ze daar tegenstanders van onze veehouderij een wapen in handen wat er helemaal niet is (de olie is voor de burger,de koe maakt van het afval melk en vlees)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ehm... sojaschroot/ sojameel is ondertussen wel het hoofdproduct geworden van de sojaboon, soja-olie is nu het bijproduct.

 • no-profile-image

  GB

  Het is nog steeds een hardnekkig misverstand, instand gehouden door de samen"werkende"milieuclubs, dat de veehouderij in het algemeen en de melkveehouderij in dit geval in het bijzonder verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de "woudenkap"t.b.v.de soya. De koeien en varkens vreten soyaSCHROOT, afvalproduct van humane consumptie, voornamelijk gepleegd door veganisten en schroot dat vrij komt bij de fabricage van liflafjes voor vrouwen in de overgang en verder nog voor huidsmeerseltjes voor de o zo gevoelige huidjes en lange tenen van de zo met de "natuur"begane milieuclubs.

 • no-profile-image

  mityie

  smn krijgt ook nog subsidie;van ons belasting gelg;;de schuldige is juist ;;NATUUR en MILIEAU die geven medewerking om hier landbouw grond onder water zetten;;elke HA;;naar natuur word er 4,5 HA regenwoud gesloopt ;dat vertellen die gluipers niet

 • no-profile-image

  knorine

  Het is ronduit schandalig en asociaal om de agrarische sector te dwingen duur te produceren terwijl geen enkele consument dit bereid is te betalen. De boer heeft niet meer te vreten omdat die rot lui en dan nogeens die ziele poten die er ook nog verstand van denken te hebben. Een goed milieu begint bij je zelf burger, maar die wil er niet bij inschieten of ervoor inleveren. Zie kerst/paasbesteding, vakantie's en wat voor meer fun. En och men is zo zielig omdat het meer voor de vliegticket moet betalen ....... en moet zo nodig ook steeds meer verdienen want alles wordt zo duur???? Nee, het wordt tijd dat de economie instort, dan komt men weer met beide benen op de grond te staan.

 • no-profile-image

  Mieke

  dit vind ik een prima zaak. Die melk willen we toch niet drinken! het is waarschijnlijk ook nog eens zo, dat de soja in deze landen wordt behandeld met een onkruid bestrijder (round up) en dat de soja hieraan NIET door gaat; wat krijgt de mens hierdoor/van binnen?!
  de oppervlakten in bv Brazilië waar bossen zijn gekapt, hebben de grootte van Frankrijk en Portugal samen!!!!!
  doe mij het email adres van Friesland Foods maar waar ik mijn reactie naar kan sturen!

 • no-profile-image

  wat een

  Gewoon het feit dat je te lui bent om zelf het mailadres te zoeken zegt al genoeg over jou betrokkenheid. Weer een meeloper die geen verstand van zaken heeft en daardoor gemakkelijk praten heeft. Die zonder enige hinder van kennis hun ongenoegen uit. Bah.....

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.