267 x bekeken

Meer controles VWA op gebruik diermeel

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) besteedt dit jaar meer aandacht aan het gebruik van dierlijke eiwitten in diervoerders.

Ook antibiotica, mycotoxinen en niet-toegelaten genetisch gemodificeerde rijst en mais hebben de speciale aandacht van de controledienst.

Dat blijkt uit het Nationaal Plan diervoeders 2008, dat tot stand is gekomen in samenwerking met het ministerie van landbouw. Volgens de VWA worden er steeds meer overtredingen geconstateerd van het algemene diermeelverbod. De aandacht zal vooral uitgaan naar gebruik van dierlijke eiwitten bij runderen, schapen en geiten.

Extra controles op antibioticaresten in spoelcharges moeten inzicht bieden in de mate waarin dit medicijn wordt toegepast. De resultaten hiervan worden onder meer voor Europees onderzoek gebruikt. Daarnaast kijkt de VWA naar mycotoxinen - gifstoffen in onder meer graan en rijst - en let de dienst op het voorkomen van niet-toegelaten genetisch gemodificeerde organismen.

Of registreer je om te kunnen reageren.