Redactieblog

2 reacties

LTO: politiek frustreert grootste exportsector

De politiek frustreert de grootste exportsector door de komst van Bulgaarse en Roemeense seizoensarbeiders af te remmen.

Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat in het Financieel Dagblad. "Nu steeds meer Polen in eigen land een goede boterham verdienen en een flexibele Nederlandse arbeidsmarkt op zich laat wachten, worden de problemen in de land- en tuinbouw steeds nijpender", aldus Maat, die zich zorgen maakt over de oogst van de gewassen dit jaar.

Maat vindt dat het tijd wordt dat de Nederlandse politiek Bulgaren en Roemenen niet alleen als consument welkom heten, maar ook als werknemer. Hij wijt het tekort aan arbeidskrachten voor een belangrijk deel aan de politieke besluiten die worden genomen. "Slechts mondjesmaat krijgen werknemers uit Bulgarije en Roemenië een werkvergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen. Als hier niet snel iets aan wordt gedaan, kan dat onze economie nog dit jaar flink opbreken", aldus Maat.

De oplossing voor het probleem is volgens Maat eenvoudig: "Behandel alle consumenten en werknemers in de EU op dezelfde wijze. Goed voor de nederlandse economie, goed voer de werkgelegenheid en ook nog eens goed voor voor het platteland in de nieuwe lidstaten omdat de mensen in Nederland kennis en ervaring op kunnen doen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    de politiek is gewoon anti land-en tuinbouw,maar wel voor natuur op landbouwgrond zoals natura 2000 ,ook op de ministeries zitten veel mensen van de natuurlobby,economie interresseert ze niet,alleen hun eigen salaris

  • no-profile-image

    cock

    Alles wat in de bijstand zit en kan werken verplicht een job geven in deze sector. Op Bulgaren en Roemenen zitten we hier niet te wachten,die hebben nog genoeg in hun eigen land. We hebben er al genoeg problemen mee met deze mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.