LNV vaag over klepkeuring

Nog maar 5 procent van de veetransporteurs heeft zich aangemeld voor deelname aan het nieuwe kwaliteitssysteem.

Volgens branche-organisatie Saveetra is dat te wijten aan de opstelling van landbouwminister Gerda Verburg. De transportsector moet per 1 april een goedwerkend kwaliteitssyteem hebben. Bedrijven zouden dan klepcontroles kunnen vermijden. Tot nu toe hebben ruim vijftig van de iets minder dan duizend leden waarvan Saveetra hoopt dat er uiteindelijk zullen meedoen, zich ingeschreven.

Secretaris Anne-Marie Nelck van Saveetra wijt dit aan de onduidelijkheid die Verburg laat bestaan over de invoering van klepcontroles. Volgens Nelck heeft de minister nog niet de garantie gegeven dat bij deelname per 1 april keuringen aan de laadklep worden vermeden.

"Veel bedrijven aarzelen daarom nog", zei zij vandaag tijdens een rondetafelgesprek met de Kamer. "Wij hebben al een aantal keren aan de minister gevraagd of inschrijving leidt tot behoud van de stalkeuring. Daar hebben wij geen antwoord op gekregen."

De Kamer is daarover verbaasd. Volgens Krista van Velzen (SP) heeft Verburg het altijd doen voorkomen dat met deelname aan het kwaliteitssysteem bedrijven klepcontroles kunnen ontlopen.

Volgens een woordvoerder van Verburg is niet de deelname doorslaggevend, maar de kwaliteit van het systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.