Redactieblog

766 x bekeken 8 reacties

Hoogste melkprijs in Nederland

Daar moeten de bazen van het nieuwe Friesland Campina voor gaan. Dat moet niet moeilijk zijn. Immers, de particuliere ondernemingen volgen toch de marktleider. En de kleine coöperaties CONO, Rouveen een DOC? Het is toch een eitje deze te verslaan?

De hoogste melkprijs in Nederland zou in de plaats moeten komen van de marktconforme marktprijs, die Friesland Foods thans uitbetaalt. Een uitdaging voor de nieuwe directie, die nu met een gemiddelde, de marktconforme melkprijs, hoge winsten kan scoren. Dat mag best. Echter nadat de leden de hoogste melkprijs hebben gebeurd.

Het is ook een uitdaging voor de directie. We hebben het afgelopen jaar gezien hoe gemakkelijk de consument de hogere prijzen betaalt. Vraaguitval door hogere prijzen is er praktisch niet geweest.

Je vraagt je dan toch af of de directies niet te gemakkelijk zijn geweest. De supermarkten dicteerden de lage prijzen voor melk en kaas. Onze coöperaties konden er geen verandering in aanbrengen. Pas toen de prijzen op de wereldmarkt stegen gingen de supermarkten door de bocht. Hadden de directies daarvoor dan slappe knieën?

Om dat te voorkomen moet het nieuwe bestuur van Friesland Campina besluiten dat de leden de hoogste melkprijs van Nederland krijgen. Aan de directies om dan te zorgen dat er ook nog winst overblijft. Dat lijkt me een goede stok achter de deur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Wanneer je als leverancier aan een particuliere onderneming niet meer beurt voor de melk als de melkprijs van de marktleider, ben je dan geen concurrent van je eigen melkprijs?
  Verder stelt u dat men de kleine cooperaties moet verslaan.Inderdaad zal dit geen kunst zijn.Maar wanneer men dit doet zal dit ook weer ten koste gaan van de eigen melkprijs en de retail is weer de lachende derde.
  Het is veel beter om hen ook over te halen om ook fusiepartner te worden.
  Prijsafspraken mag n.l. niet.
  Een voorbeeld wil ik u noemen;in Hoogeveen staat een kaasfabriek met een verwerkingscapaciteit van 1,5 miljard kilo melk.Wie kan het beste voor deze melk zorgen?Juist.Friesland en Campina.
  Ik hoor heel vaak dat er concurrentie moet blijven.Maar wie zijn onze concurrenten?Toch niet de Nederlandse cooperaties? Daar wordt ons land door de ontwikkelingen toch veels te klein voor.
  Nederland is toonaangevend in de land- en tuinbouw en kan opnieuw door deze fusie bewijzen dat een klein land ook groot kan zijn.

 • no-profile-image

  Student

  Hallo vergaderboer,in uw blog van 9 november waarschuwd u iedereen voor de nadelige gevolgen van de melkprijsstijging.
  Wat is er sindsdien veranderd dat er nu in een keer wel hoge prijzen uitbetaald kunnen worden?
  Worden de toeslagrechten nu niet meer beknabbelt?
  Supermarkten kunnen de duurdere melk ineens wel kwijt, ondanks het Duitse onderzoek?
  Avebe levert geen zetmeeleiwit meer? Een hoger prijsniveau is nodig, maar ten koste van dit alles?

 • no-profile-image

  JAN

  Vergaderboer vergeetin deze niet het disfuctioneren van de ledenraden, het zijn zij die akoord gingen met marktconforme middenprijzen!!!

 • no-profile-image

  Hardwerkende melkveehouder

  Wie is die Evert Uitslag? Wat een etterbak! Ik werk voor een goed inkomen en daarvoor heb ik een goede melkprijs nodig! Mensen die dat een hard werkend mens niet gunnen die zijn net zo erg als die hier in 40/45 waren. Die zou je nu in de gas kamer moeten zetten.

 • no-profile-image

  melkvee

  evert uitslag
  volgens mij kunt u zig beter bezighouden met het innoveren van nieuwe melktransporten bijvoorbeeld naar nieuwe of andere fabrieken das goed voor de melkprijs ipv te stoken op het agd

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Wanneer door de hoge melkprijs en de opgeschroefde winst het innoveren in het gedrang komt is men verkeerd bezig.
  Allereerst komt een kerngezonde zuivel.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Heldere analyse van Student uit Dronten. Inderdaad, ik waarschuwde op 9 november voor een te sterke stijging van de melkprijs. Als een melkprijs te hoog wordt kan vraaguitval volgen. Dat leidt tot verlies van markten en lagere prijzen. Zien we in de praktijk al gebeuren.
  Wat ik nu bedoel is de hoogste melkprijs van Nederland. Dat moet kunnen bij het nieuwe Friesland Campina. Immers het verschil tussen de hoogste en de laagste ligt in ons land meest binnen 1 cent.
  Een uitdaging voor de directie van Friesland Campina om de hoogste prijs te realiseren. Die opdracht mag het bestuur van de nieuwe coöperatie best aan de directie geven. Dat is beter dan die vermaledijde gemiddelde marktconforme melkprijs.

 • no-profile-image

  melkvee

  evert uitslag haalde vroeger melk op met zijn eigen rmo bedrijfje en is nu druk om te reageren op alle zuivelnieuws met ingewikkeld teksten die nergens op slaan

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.