219 x bekeken 9 reacties

Hogere lasten bedrijfsleven na VWA-onderzoek

De vleessector krijgt te maken met meer bedrijfsbezoeken en hogere tarieven.

Volgens landbouwminister Gerda Verburg is dat noodzakelijk om het toezicht op en de handhaving van de regelgeving te verbeteren.

Zojuist is het rapport van de commissie Hoekstra over de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin wordt geconcludeerd dat de problemen met het toezicht op de vleessector, zoals een intern stuk van de controledienst en een artikel in Vrij Nederland eerder suggereerden, kloppen.

Verburg wil daarom een aantal maatregelen ter verbetering doorvoeren. Zo wordt het aantal dierenartsen vergroot. Dit proces kost enkele jaren en zal extra geld kosten, meldt zij. Ook is Verburg van plan het aantal vliegende brigades, die controles op diertransporten uitvoeren, te verdubbelen, en hun werkterrein te verbreden. Onder meer dierenwelzijn op het primaire bedrijf wordt aan het takenpakket toegevoegd.

Tevens neemt Verburg de aanbeveling van de commissie over de interne communicatie te verbeteren. Zo moet de inspecteur-generaal van de VWA straks formeel rapporteren aan de minister, daar waar dat nu nog informeel gebeurt. In een persconferentie relativeert de minister de bevindingen van de commissie Hoekstra.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Vooral veetransporten zullen 1 op 1 gecontroleerd worden. De 2ekamer wenst alles uit de kast om dierenleed te voorkomen, dat is op zich niet verkeerd maar wel averechts omdat de kosten op de sector drukken. Als de samenleving zo begaan is met het lot van dieren zo het logisch zijn dat iedereen meebetaald.
  Bovendien zou ik willen dat alle transporten van mensensmokkel/illegalen die bij 100-duizenden door Nederland trekken en vaak blijven ook 1 op 1 gecontroleerd worden. Wat dat betreft laat de overheid 1000 steken vallen.

 • no-profile-image

  jan

  de VWA zal inderdaad met de billen bloot moeten , want 23 jaar geleden is er een goede samenwerking beloofd en nu moeten we alle veranderingen van de site van LNV afhalen , zeer onduidelijk en onuitvoerbaar met betrekking tot samenwerking met elkaar , per kwartier word er afgerekend en wij maar buffelen en administratie doen voor hen die nog nie eens de moeite nemen om het echte werk te doen waarvoor ze bedoeld zijn , het controleren op eventuele gebreken en / of ziekten , nee papierwerk zou ingekort worden alleen zie ik dit alleen maar meer worden en de toezicht hapert aan alle kanten

 • no-profile-image

  godverdommes

  inderdaad de VWA wentelt haar inefficientie weer eens af op de sector,
  eindelijk dachten we eens van die geldverslindende klojo's af te zijn, doordat de slachterijen eigen mensen voor de controle opleiden. komt er een rapport dat door oud RVV's gesteund is, dus onbetrouwbaar, dat die eigen controleurs niet goed zijn. Dus of de slachterijen spelen met vuur of het onderzoeks team. En wie betaalt heet gelag? De primaire sector!!! de Boer dus!!

 • no-profile-image

  tk

  Ik ben al een hele tijd heel erg klaar met de VWA. En denk niet dat de VWA-ers op de werkvloer er anders van worden! Die hebben hun hele leven al geen ruk uitgevoerd. Nee de schuld geven aan de financieën! Kost 100 euro voor een half uur!!!!! Is toch niet normaal dat men hiermee weg komt!

 • no-profile-image

  mitie

  weer een commisie;??dit komt door ondeskundigheidvan ministerie"s;hoe is com.samen gesteld !!! ???het zoveelste gestuurd rapport komt weer naar buiten !!???wie betaald het;weer een belasting geld verknoeiend; waardeloos uitslag

 • no-profile-image

  gert

  wie zorgt dat de kosten in de hand gehouden worden ? of worden die maar onbeperkt op het bedrijfsleven afgewenteld ?

 • no-profile-image

  aidan

  Johan Friesland,waarom afdwalen van het onderwerp.Als de sector zo goed is en de minister zo slecht waarom heeft de sector dan zelf niet ingegrepen ?

 • no-profile-image

  Rinus

  De VWA moet de hand eens in eigen boezem steken en niet de kosten voor haar eigen inefficientie op het bedrijfsleven afwentelen. Het is echt ongelooflijk hoe de VWA te werk gaat bij de vleeskeuring terwijl ze zich verschuilt achter Europese regelgeving. Bij de organisatie van de vleeskeuring ontbreekt het praktisch inzicht volledig. Dit besef is er bij enkele medewerkers van de VWA ook wel, maar de organisatie is te log om er iets aan te kunnen doen zonder rigoreus ingrijpen. De VWA moet met de billen bloot; we kunnen dit niet accepteren. Heren ondernemers, organiseer je en ga niet in je eentje op pad, want je dierenarts pakt je genadeloos terug (ze weten altijd wel wat te vinden).

 • no-profile-image

  Bart

  Duidelijke en praktische regels zijn de basis voor een goed werkende sector. Hier ontbreekt het aan. Hoe vaak komt het voor dat de controleurs van de VWA de regels niet kennen? Dan gaan ze moeilijk doen over kleinigheden die er niets toevoegen. Dit moet veel beter, de meeste oud dierartsen voelen dit goed aan en loopt het daardoor goed. Als de VWA niet verbeterd zal er door de sector hard ingegrepen moeten worden. De VWA is er voor de sector, maar de sector is er niet voor het VWA! We hebben mensen nodig die werken, geen graaiers.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.