Redactieblog

3 reacties

Grote schoonmaak in Zuivelorganisaties?

Er zijn nogal wat geldverslindende organisaties rondom de Zuivel.

Die kunnen mooi aangepakt worden als Friesland Campina er komt. Neem het Productschap Zuivel. Voorzitter Koopstra kwaakt dat er na de fusie ruimte voor het Productschap blijft. Hoe motiveert hij dat?

De melk is straks voor ongeveer 80 procent in één hand. Friesland Campina heeft het dus voor het zeggen. Waarom dan nog een duur lichaam als het PZ? Met al die vergaderboeren, die hun vergoedingen trouw komen ophalen en samen de ambtenaren van het PZ aan het werk houden.

Dat zijn er nogal wat. Het kan gereduceerd worden tot een klein clubje uitvoerders van regelingen. Beleid hoeft er niet gemaakt te worden. Dat doet de top van Friesland Campina zelf.

Dan organisaties zoals de NZO (Nederlandse Zuivelorganisatie). Die verliezen hun bestaansrecht ook helemaal. Tot nog toe ontmoetten Friesland Foods en Campina er elkaar. Dat hoeft niet meer.

De club heeft ook nog een eigen blad, Zuivelzicht. Overbodig. Alles kan best in het nieuwe ledenblad van Friesland Campina. Daar is geen aparte uitgave voor nodig.

Al deze clubjes kunnen opgeheven worden. Als werknemer van die organisaties zou ik vlug op zoek gaan naar een andere baan. Sneu ook voor de kleine zuivelondernemingen, die nog samen met de grote broers aan tafel mogen zitten. Ze hebben niets te vertellen, maar kunnen zich even laven aan de macht der groten.

Hun taak ligt nu nog meer bij de prestaties van het eigen bedrijf. En daarmee Friesland Campina kietelen. Dan hebben ze meer invloed dan aan de vergadertafel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ard

  Blij dat er kleinere verwerkers zijn, anders waren we ten dode opgeschreven met die grote heren. Voor hun telt alleen omzet, melkprijs totaal NIET!

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Blijkbaar kunt u erg logisch nadenken.
  Dit kan ik ook.
  De Europese kampioenschap voetbal komt er aan.
  In de zuivel komt de strijd om het wereldkampioenschap er aan.
  Zou het dan niet van vaderlandsliefde getuigen als onze 3 sterspelers( Cono-Rouveen-Doc) ook mee zouden doen?
  Komen deze spelers niet het meest tot hun recht als zij de bal goed krijgen toegespeeld door Friesland en Campina?
  Het Wilhelmus zal in ieder geval uit volle borst gezongen worden en het zesde couplet wordt niet vergeten.
  Onze geliefde prinses Maxima wist het nog niet maar wij zijn de identiteit van Nederland.
  Wanneer dit gebeurt dan zijn wij bezig met een kerngezonde zuivel en gaan wij voor het kampioenschap(n.l. de hoogste melkprijs)
  Wij zijn een exporterend zuivelland en dan is het zaak dat alle neuzen dezelfde kant op staan.
  Een goed verstaander en lezer heeft vaak een half woord nodig.

 • no-profile-image

  weideboer

  veel boeren willen toch niet blijven bij het logge friesland campina en dus zal het aandeel van de andere verwerkers toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.