2 reacties

Geen extra steun vergisting

De Tweede Kamer is boos op minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) omdat zij geen hoger bedrag voor co-vergisting beschikbaar wil stellen.

Bas van der Vlies (SGP) vindt die opstelling 'onvoorstelbaar'.

Dinsdag wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) geopend. Daarin is een basisbedrag voor co-vergisting van 12 cent per kilowattuur opgenomen. Een aangenomen motie van Van der Vlies roept op dit te verhogen tot 15 cent.
Volgens een woordvoerder van Van der Hoeven is er echter nog geen duidelijkheid over de financiering van dit hogere bedrag. En omdat de termijn voor wijzigingen al is verstreken, kan het bedrag niet worden aangepast.

"Daar ben ik erg boos over", zegt Van der Vlies. "Aanpassingen konden tot 20 maart worden doorgevoerd en mijn motie is op tijd aangenomen.” De SGP’er benadrukt dat er geen extra geld bij de regeling hoeft om het basisbedrag te verhogen.
Van der Vlies hoopt met steun van de Kamer Van der Hoeven alsnog te dwingen zijn motie uit te voeren. Die krijgt hij in elk geval van het CDA. Joop Atsma spreekt over ’lichte obstructie’ door de minister. Janneke Snijder (VVD) noemt het besluit van Van der Hoeven een 'grote desillusie'.

Ook LTO is teleurgesteld. Die organisatie heeft eerder gedreigd de onderhandelingen met het kabinet over het klimaatakkoord op te schorten als het bedrag niet wordt verhoogd. "Zo werkt de regeling remmend", aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    E vd Top

    Ben het volkomen met dhr van der Vlies eens, immers heeft de overheid het bedrijfsleven aangemoedigd te investeren in energie innovatie!

  • no-profile-image

    Jos Cozijnsen

    Maar de emissiereductie hoeft niet allemaal door de overheid betaald te worden. De vergoeding van de SDE voor burgers is ook al niet zo winstgevend. We moete ook niet eeuwig afhankelijk blijven van subsidie. Maar gelukkig voor mestvergisters is er nog een optie: de methaanreducties laten verifieren en als CO2-credits verkopen op de CO2-markt. Dat kan zeker bij nieuwe installaties of uitbreiding! Dus de SDE geeft een vergoeding voor vermeden CO2. Een extra vergoeding komt via de CO2-markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.