Redactieblog

286 x bekeken 2 reacties

Gaat fusie Friesland-Campina wel door?

Soms twijfel ik wel eens over het doorgaan van de fusie Friesland-Campina. Het blijft oorverdovend stil en als je dan de Koerier van februari leest word je ook niet optimistischer.

André Boudewijns, één van de overgebleven directeuren van Friesland Foods, schrijft daarin een artikel waar je op zijn minst vraagtekens bij kunt zetten.

Dat gaat vooral over de Visie 2015 van Friesland Foods. Die moet volgens Boudewijns richtsnoer blijven. Dat betekent dat de groei van de onderneming centraal staat, naast de stijging van de nettowinst en het faciliteren van de toename van ledenmelk als gevolg van het afbouwen van de quotering. Dat laatste betekent in normaal Nederlands natuurlijk dat er fabrieken uitgebreid moeten worden om meer melk van leden te kunnen verwerken.

In deze doelstellingen van Boudewijns mis ik het belangrijkste voor de boer: de hoogte van de melkprijs. Het is beangstigend dat die niet voorop staat in de Visie 2015. Dat doet verlangen naar een fusie.

Dan is er aan het slot van het artikel een merkwaardige uitspraak. Boudewijns sluit zijn pleidooi dat vooral vast gehouden moet worden aan hun Visie 2015, af met de woorden: "Hiervoor moeten we ons niet door de verkennende fusiegesprekken laten afleiden."

Merkwaardig. Als er gefuseerd wordt komt er toch een gezamenlijke Visie 2015? Of gelooft Boudewijns niet meer in de 'verkennende gesprekken'? Zitten die op dood spoor? Misschien willen Attema en Wantaar duidelijkheid verschaffen. Vooral de laatste heeft ervaring. Ketste de fusie met Arla ook niet tijdens de verkenningen af?

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ryan

    de uitspraken van Boudewijns zijn toch normaal voor een directeur. de directie heeft maar een functie en dat is dan dat hun afdeling of fabriek de grootst mogelijke winst maakt die mogelijk is. Als dat ten koste gaat van de leden dan moeten de leden een ander bestuur kiezen.Zolang het bestuur niet de juiste signalen geeft aan de directie, dat de leden ook recht hebben op een inkomen, dan krijg je van deze uitspraken. moet erbij worden gezegd, dat als er geen groei is dan betekent dat ook dat het er niet beter op wordt voor de leden.

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Je snapt het niet helemaal goed vergaderboer, die directeur die zit er niet om jou een zo hoog mogelijke melkprijs te geven (let een beetje beter op je eigen kosten) hij zit er vooral voor zijn eigen inkomen en wacht op een leuk aanbod voor een nog beter betaalde directie plaats bij een grotere firma

Of registreer je om te kunnen reageren.